Листоноші та вихідні в СІЗО: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Роман Насіров пропонує чиновникам провести вихідні в СІЗО, а Геннадій Балашов розповів рецепт, як зажити людським життям.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося трохи менш ніж півроку. «Слово і Діло» поки нарахувало 26 потенційних кандидатів на головну посаду в країні. 10 грудня народний депутат Віктор Чумак, який і сам збирався в президенти, очолив виборчий штаб Анатолія Гриценка. Таким чином, Чумак виконав обіцянку про те, що зніме свою кандидатуру, якщо в екс-міністра оборони буде перевага за даними соціологічних опитувань. Про що цього тижня говорили кандидати в президенти, читайте в нашому матеріалі.

Чинний президент України Петро Порошенко цього тижня взявся захищати листонош. Глава держави заборонив їх звільняти, а також ініціював внесення до державного бюджету 500 мільйонів гривень, щоб компенсувати «Укрпошті» збитки за доставку пенсій. Крім того, зарплата голови підприємства Ігоря Смілянського (за минулий рік він заробив майже 4 мільйони гривень) здалася Порошенку високою: «Особисто від мене, наполегливо рекомендую певним чином переглянути власну заробітну плату. Сподіваюся, що порада президента буде почута».

Кого українці бачать майбутнім президентомНайвищий рейтинг у лідерки Батьківщини Юлії Тимошенко, чинний глава держави Петро Порошенко лише на третьому місці.

Нову українську церкву ще не створили, хоча це питання вирішуватиметься буквально 15 грудня, але Порошенко вже мріє, щоб про це зняли «дві-три кінострічки».

Зовсім забули про іншого кандидата в президенти – Романа Насірова. 11 грудня суд поновив його на посаді голови Державної фіскальної служби, звідки його змістили за подвійне громадянство. Незважаючи на це, Насіров не збирається відмовлятися від планів балотуватися й почав робити заяви, щоб «назбирати» собі рейтинг. Наприклад, запропонував передати полоненим українським морякам більш ніж 180 тисяч гривень, які йому мають виплатити за час вимушеного прогулу.

Крім того, Насіров запропонував, щоб усі державні чиновники вищого рангу кілька днів або вихідні провели в слідчому ізоляторі, щоб «знати й розуміти, що може бути, якщо діяти незаконно».

Народний Дмитро Добродомов дав велике інтерв'ю, в якому заявив, що Україні потрібно відмовитися від співпраці з Міжнародним валютним фондом, «адже вони прекрасно знають, що ці кредити тут розкрадають, то навіщо їх дають». Також депутат перерахував ворогів України. За його версією, це Сергій Льовочкін, Ігор Коломойський, Віктор Медведчук, Дмитро Фірташ і Віктор Пінчук. «І, звичайно, головний олігарх цієї країни – Петро Олексійович Порошенко, який поєднує посаду президента та статус олігарха на сьогодні», – зазначив він.

Крім цього, Добродомов дав характеристику практично кожному кандидату в президенти: Олег Ляшко – «заробітчанин від політики», Володимир Зеленський не зможе стати президентом, громадянська позиція Святослава Вакарчука йому імпонує, а Юрій Бойко – проросійський.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко 11 грудня провела Всеукраїнський молодіжний форум, на якому назвала свої першочергові завдання в разі обрання президентом. Це повернення в Україну світу й звільнення Донбасу та Криму. За одну каденцію політик пообіцяла витягнути Україну на рівень Польщі. «Відкрию вам маленьку таємницю: то, що стосується житла й частини забезпечення роботою, може зробити президент у досить короткий термін, володіючи конституційним правом вносити кандидатуру голови Національного банку України. Тому що все, що ви бачите – житло, робота, заробітна плата – це правильна системна політика НБУ», – розповіла вона.

Рулони бюлетенів: навіщо політики масово балотуються на посаду глави держави?Скоро в Україні не залишиться політика, який би не балотувався в президенти, жартують у соцмережах. На що ж вони сподіваються, аналізував політолог Олександр Радчук.

Геннадій Балашов також цього тижня говорив про зміни в країні, обіцяючи зробити Україну багатою. Його рецепт простий: «Ми вб'ємо причину корупції, скасуємо ПДВ, продамо 3,5 тисячі державних підприємств, відкриємо ринок землі, відкриємо кордони від мит і заживемо людським життям».

Такі ж загальні фрази продовжує говорити музикант Святослав Вакарчук, який, нагадаємо, ще не заявляв прямо про свою участь у виборах. Фронтмен «Океану Ельзи» заявив, що не потрібно сперечатися, хто більше хоче добра країні, а потрібно об'єднатися на обох фронтах: боротися і з російською агресією, і зі старою системою.

Ілля Кива вважає, що політика нинішньої влади схожа на політику Кремля: людей намагаються розділити за релігійною й мовною ознакою. «Вони хочуть розділити нас тому, що наша сила в єдності», – підкреслив він. Говорив Кива також про те, що в Україні потрібно побудувати патронний завод, адже війна в країні йде вже п'ять років, а жодного такого заводу немає.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на 26 осіб, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх в огляд.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: