Як автокефалія вплине на президентські рейтинги?

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Наскільки серйозно вплине отримання томосу та наскільки цей вплив буде вирішальним для президентських рейтингів, поки сказати складно. Хоча вже прослідковуються три тенденції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран, оцінюючи вплив надання томосу про створення єдиної помісної церкви на рейтингові позиції влади напередодні виборів в Україні.

Він звернув увагу, що наразі прослідковуються три головні тенденції, які, своєю чергою, свідчать про те, що в президента можуть з’явитися додаткові козирі.

«Перший фактор показує, що згідно з останніми соцопитуваннями, рівень підтримки томосу становить 48%, тоді як на початку року показник був менш ніж 10%. Тобто зростання значне, фактично кожен другий українець підтримує створення єдиної помісної церкви в Україні та отримання томосу», – зазначив Таран.

За його словами, зараз важко однозначно робити прогнози, оскільки багато аспектів невідомі, наприклад, скільки відсотків не визначалися, за кого голосувати, а скільки – точно підтримують інших кандидатів.

Однак цей показник умовно втричі рази вищий, аніж останні соціологічні рейтинги, які показували підтримку президента, підкреслив він.

«Це свідчить про те, що президент має серйозний електоральний запас, шанс заручитися підтримкою тих, хто за автокефалію», – констатував політолог.

Також важливо, кого оберуть предстоятелем помісної церкви, якими взагалі будуть перші дії після цього, додав він.

«Крім того, з томосом ми входимо у великі християнські свята – Різдво, Водохреща. Це дні очищення й це дуже символічно. Якщо це все буде правильно медійно, інформаціно подано, якщо люди відчують духовну єдність, то це може дати гарні шанси президенту перетягнути частину електорату на свій бік», – пояснив експерт.

Крім того, враховуючи, що є повноваження прем’єра та президента, Порошенко чітко пішов за лінією президентських повноважень. Президент намагається дистанціюватися від соціально-економічних тем, що доволі грамотно, уточнив він.

«Якщо ж опоненти апелюють до цих тем, то є чітка аргументація – це не повноваження президента, це повноваження прем’єр-міністра. Це чітко прослідковується та яскраво продемонстровано гаслом «Армія, мова, віра», – резюмував Віктор Таран.

Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну церкву.

Докладніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: