Котики та марихуана: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Андрій Садовий розповів, що курив марихуану, а Петро Порошенко вперше опублікував у Фейсбуці фото кота.

До президентських виборів в Україні залишилося трохи менш ніж півроку. «Слово і Діло» поки нарахувало 27 потенційних кандидатів на головну посаду в країні. Трохи непомітно з дистанції зійшов Мішель Терещенко, який вирішив повернутися до виконання обов'язків мера Глухова, «забувши про політичні амбіції». Зате про намір балотуватися заявила народний депутат Ольга Богомолець, «щоб стати гарантом справедливості для кожного українця». Про що цього тижня говорили кандидати в президенти, читайте в нашому матеріалі.

Цей тиждень для кандидатів у президенти видався цікавим. По-перше, президент України Петро Порошенко вперше на своїй сторінці в Facebook оприлюднив фото кота. «Це перший пост про кота в моїй стрічці. А цей кіт – перший «житель» вже заселеного гуртожитку нового зразка для військових в Старичах, і вже святкує новосілля», – написав глава держави. Непоганий спосіб підняти собі рейтинг.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко запевнив, що за його президентства збройні сили будуть в пріоритетіСказано 3 грудня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

А, по-друге, мер Львова Андрій Садовий зізнався, що курив марихуану. При цьому зазначив, що питання її легалізації зараз не на часі. «Але зараз однозначно мати тверду позицію – це буде нечесно, це буде популізм». Про марихуану говорив також Анатолій Гриценко, його запитали, чи підтримує, він легалізацію. Екс-міністр оборони сказав, що не готовий відповісти на це запитання, але більшість аргументів «за».

Крім того, політик «пройшовся» по передвиборчому гаслу Порошенко «Армія, мова, церква», назвавши його порядком денним 17-18 століття. «Не можна таким чином, коли в тебе рейтинг не 54%, а 5%, брутально своїми лапами у виборчих інтересах втручатися в ці питання», – вважає Гриценко. Також він пообіцяв у разі обрання президентом за день до інавгурації кинути палити.

Крім котиків, чинний президент говорив про серйозні речі. Наприклад, про необхідність збільшити присутність НАТО в Чорному та Азовському морях. А також про те, що Україна готує позов до міжнародного суду ООН у зв'язку з агресією Росії проти України в Керченській протоці. Садовий же запропонував затримати Віктора Медведчука за державну зраду (і, можливо, обміняти його на затриманих українських моряків). І розповів, що готовий до політичних союзів з іншими партіями й людьми, зокрема з Анатолієм Гриценком і Святославом Вакарчуком. Але це стосується лише парламентських виборів, а не президентських.

Вакарчук, своєю чергою, продовжує говорити, що його цікавить не посада президента,, а зміна політичної культури в Україні. «Свідомість пройшла великий шлях, а політична культура залишилася радянською. Моє завдання – говорити не про обличчя, які мають прийти до влади, а про політичну культуру. Політична культура має бути змінена. Я бачу в цьому свою мету», – заявив фронтмен «Океану Ельзи». Він також зазначив, що готовий принести в жертву творчість заради змін у країні, але політиком себе не вважає.

Кого українці бачать майбутнім президентомНайвищий рейтинг у лідерки Батьківщини Юлії Тимошенко, чинний глава держави Петро Порошенко лише на третьому місці.

Від тих, хто вважає себе політиком, є оптимістичні обіцянки. Народний депутат Сергій Каплін заявив, що знизить ціну на газ у чотири рази в разі перемоги на виборах. На його думку, це абсолютно реально: потрібно прибрати з тарифу ренту, виключити ПДВ та інші націнки, ліквідувати «Нафтогаз» і взяти під контроль «Укргазвидобування».

Про ліквідацію НАК «Нафтогаз» ми вже чули від лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Тимошенко, до речі, незважаючи на пленарний тиждень Верховної Ради, поїхала в США. Як вона сама заявила, у відрядження, й попросила спікера парламенту Андрій Парубія зарахувати її голос «за» розірвання договору про дружбу з Росією. У Вашингтоні вона зустрілася, зокрема, з Куртом Волкером і закликала посилити санкції проти Росії й надати допомогу Військово-морським силам України.

Олег Ляшко продовжує давати обіцянки на випадок перемоги. Головний «радикал» заявив, що за час свого президентства звільнить українських політв'язнів, які перебувають у Росії. «Через два дні після президентських виборів буде заарештована вся російська агентура в Україні, і я їх обміняю на наших політв'язнів», – додав він. Також народний депутат пообіцяв після перемоги на виборах переглянути бюджет і радикально збільшити заробітні плати вчителям, лікарям та сільгоспвиробникам.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на 27 осіб, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх в огляд.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: