Чому суд поновив Насірова на посаді та що буде далі?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Адвокати оскаржили порядок звільнення Насірова з посади. Це адміністративна справа, вони знайшли невідповідності в процедурі його звільнення. Нічого дивного. Тому зараз, згідно з нашим законодавством, постанова суду має відразу ж виконуватися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» політтехнолог Тарас Загородній, оцінюючи рішення суду, згідно з яким Романа Насірова поновили на посаді голови ДФС.

«У теорії Насіров міг би прийти на робоче місце зараз. Так, потрібне розпорядження Кабміну, але вони мають виконувати рішення суду. Якщо затримуватимуть розпорядження Кабміну, то можна буде це оскаржити. Зокрема, подавати до суду через бездіяльність Кабміну. Де-факто, він зараз може вимагати виконання рішення суду», – зазначив Загородній.

За його словами, якщо навіть подають апеляцію, в апеляційному порядку рішення змінюватиметься, то на цей період усе одно це рішення суду вже є дійсним.

Рішення суду підлягає виконанню, а Кабмін має дати розпорядження, додав він.

«Ми бачимо позицію наших біснуватих активістів, які кричать про те, що потрібно всіх звільняти, ігноруючи презумпцію невинуватості, й зрозуміло, що чиновники починають поспішати й десь впускають саму процедуру звільнення. В підсумку за весь цей цирк доведеться заплатити з податків громадян 128 тисяч гривень як компенсацію за те, що він був відсутній на роботі», – уточнив політтехнолог.

Він акцентував, що це суто адміністративна справа, яка не має стосунку до кримінальної. Кримінальне провадження йде паралельно, це зовсім інше провадження, яке вже перебуває в суді.

За його словами, там також усе неоднозначно. Суд зараз зачитуватиме повністю всі матеріал, тобто адвокати затягують справу.

«З огляду на те, як відбуваються засідання, а це не щодня, можна зробити висновок, що ще півроку можуть просто заслуховувати матеріали справи», – підкреслив експерт.

Навряд чи буде позитивне рішення, тому що те, що висувають Насірову, не заборонено законодавством.

«Це належить до повноважень голови ДФС і ДФС як такої. Він має право в межах закону робити такі податкові розстрочки. Єдине – можуть причепитися до процедури. Там були якісь порушення на предмет того, що він усе проводив без висновків юридичного управління. Не виключено, що й тут буде або умовний термін, або взагалі виправдальний вирок», – резюмував Тарас Загородній.

Нагадаємо, уряд оскаржить поновлення на посаді голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

У правозахисній організації Transparency International Ukraine назвали поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби «плювком в імідж України як правової держави».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: