На Об'єднавчий собор прийде Порошенко – ЗМІ

Читать на русском
Порошенко буде присутній на Об'єднавчому соборі, який відбудеться 15 грудня. Собор розпочнеться з короткою служби о 10 ранку, потім виступить президент.

Президент Петро Порошенко буде присутній на Об'єднавчому соборі, який відбудеться 15 грудня.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляють джерела УП.

Нова українська церква: хто її очолить і якою вона буде15 грудня на Об'єднавчому соборі буде обраний голова нової української церкви, який поїде до Стамбула отримувати томос.

За словами співрозмовника видання, Порошенко виступить зі словом до духівництва й народу. Також він відзначив, що президент має намір зустрітися перед Собором із людьми, які прийдуть під Софію Київську, де відбудеться зібрання церковників.

Як пояснив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря в інтерв'ю ВВС, жодного конфлікту в тому, що Порошенко може бути присутнім на Соборі, немає.

«З церковної точки зору це не заборонено. Він (Порошенко – ред.) православного віросповідання, а не тільки президент. Якби він був іншого віросповідання, то тут могли б уже бути якісь проблематичні речі», – сказав він.

На думку Євстратія, присутність президента – це «важливий елемент, який сприятиме відповідальнішому проведенню Собору».

Об’єднавчий собор обіцяють 15 грудня. Та чи є єдність?Об'єднавчий собор, на якому буде створена помісна церква, відбудеться 15 грудня у Святій Софії. В УПЦ МП відмовилися від участі в Соборі. Про ситуацію поговорили з експертами.

За даними джерел УП, Собор розпочнеться з короткої служби Божої о 10 ранку, потім виступить президент, а після цього духівництво вирішуватиме питання порядку денного.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Російська церква не визнає такого рішення й називає його неканонічним.

Наразі точаться розмови навколо майбутнього предстоятеля об'єднаної української церкви. Зокрема, УАПЦ заявила, що не подаватиме кандидатуру на посаду предстоятеля майбутньої помісної православної церкви.

Предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що єпархії пропонуватимуть власного кандидата, а на Соборі оголосять рішення щодо майбутнього голови.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: