Порошенко назвав можливу дату об'єднавчого собору церков

Читать на русском
Об'єднавчий собор, на якому оберуть предстоятеля автокефальної православної церкви України, відбудеться найближчим часом.

Президент Петро Порошенко заявив, що дату Об'єднавчого Собору оголосить Вселенський Патріарх, але припустив, що він відбудеться найближчим часом.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба голови держави.

«Можу сказати, що він буде в середині грудня, а може і в першу половину грудня. Учасники Собору оберуть предстоятеля незалежної автокефальної помісної православної, і головне - української церкви», - сказав президент.

Порошенко підкреслив, що предстоятелю церкви буде вручений Томос - грамота про духовну незалежність.

«Надзвичайно важливо, що українська церква буде однією з 15 самостійних православних церков, з яких і складається Вселенське Православ'я», - заявив голова держави.

Президент висловив сподівання, що українські ієрархи православних церков «добре усвідомлюють відповідальність, яка лежить на них» напередодні Об'єднавчого Собору українського православ'я.

«Їх участь в Соборі і вибори предстоятеля будуть також обумовлені бажанням служити українському народові так, як служать капелани на фронті - синам українського народу», - додав Порошенко.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату скасував постанову 1686 року про перехід Київської митрополії під юрисдикцію Московського патріархату, що надало право призначити митрополита Київського. Також було прийнято рішення скасувати анафему предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та голови Української автокефальної церкви Макарія.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.

Україні для отримання незалежності церкви потрібно об'єднання церков. В УПЦ МП заявили, що не будуть приєднуватися до єдиної церкви в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: