В УПЦ МП кажуть, що Варфоломій заборонив Філарету очолювати нову церкву

Читать на русском
У МП заявили, що невідомо чи відбудеться взагалі об'єднавчий собор. Також кажуть, що Варфоломій заборонив Філарету очолювати нову церкву.

Керуючий справами УПЦ Московського патріархату, митрополит Антоній заявляє про наявність листа від Вселенського патріархату до УПЦ КП і УАПЦ, згідно з яким голови цих церков не можуть брати участь у виборах глави нової Української православної церкви.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав в інтерв'ю програмі «Право на віру», відео якого опубліковано на сайті УПЦ МП.

«Є цікава інформація з кількох джерел про те, що є лист із Фанара (історичний район в Константинополі, де розташована резиденція Константинопольського патріарха - ред.), направлений і в так званий Київський патріархат, і в Автокефальну церкву, згідно з яким у виборах не можуть брати участь ані Філарет, ані Макарій», - заявив Антоній.

«Тому, мабуть, слова на недавній прес-конференції про те, що долю цих зборів повинен вирішити Фанар, виходять саме з цього. Тобто потрібно переконати все ж Фанар, щоб він цей свій принциповий підхід якимось чином скасував», - припустив він.

При цьому, за словами митрополита УПЦ МП, важко сказати, чи відбудеться взагалі об'єднавчий собор, необхідний для отримання томосу української церкви.

Значення слова «томос» невідоме більшості українців – опитуванняБільшість громадян України, які брали участь в опитуванні, або не знають, що таке томос, або вагаються з відповіддю.

Як відомо, у суботу президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом

Нагадаємо, 11 жовтня Вселенський патріархат у Константинополі погодився надати автокефалію Українській православній церкві і вирішив скасувати анафему предстоятелю Української православної церкви Київського патріархату Філарету.

Також, Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви й відтоді в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

Раніше ЗМІ писали, що собор може бути проведено 21 або 22 листопада, однак точної домовленості ще немає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: