Автокефалія для України: чи буде РФ мститися на Донбасі?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Ресурсів, безпосередньо зосереджених на Донбасі, замаскованих під місцеві збройні сили, вже недостатньо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи реакцію Кремля на рішення щодо автокефалії та можливу загрозу для Донбасу.

«Ресурсів у РФ на Донбасі вже недостатньо для оборони. Ми бачимо, що, наприклад, ЗСУ в сірій зоні просуваються на півтора кілометра. Це також говорить про те, наскільки боєздатність і кількість відповідає задекларованим. Очевидно, що коли вони не можуть тримати оборону, про жоден наступ не йдеться», – зазначив Леонов.

З іншого боку, російська армія хоча б кількісно залишається найбільшою на європейському театрі військових дій. Якщо РФ включиться вже як держава в бойові дії, то потенціал є, додав він.

Однак тоді варто враховувати інші фактори, які можуть застосувати щодо РФ, уточнив експерт.

«Ідеться про моментальні санкції, причому дуже жорсткі. По-друге, українська армія вже готова чинити опір», – констатував він.

Безумовно, коли мова йдеться про напад РФ і армії, то Україна, напевно, ніколи не матиме таких сил, причому не лише через гроші, а через те, що утримувати їх убивчо для економіки, підкреслив політолог.

«Україна пішла тим шляхом, який є досить ефективним. Створити ті умови, коли ціна нападу для РФ буде неприйнятною – тисячі загиблих, небезпека удару у відповідь. До того ж ми вже отримали зброю зі США. Певний психологічний бар'єр подоланий. При тому, що і катери, і зброю США надавали, чітко усвідомлюючи, проти кого її можуть застосовувати. Це важливо. Очевидно, що військова допомога країн Заходу може бути дуже значною в разі прямої військової агресії», – пояснив він.

Росія має розуміти ці речі. Путіну не потрібні втрати, йому потрібна маленька переможна війна, наголосив експерт.

На його думку, турбуватися варто не лише Україні, а й найближчим союзникам – Казахстану, Білорусі, з якою постійно формат «то друзі, то вороги».

«Колись це може набриднути РФ, і вони захочуть продовження або інтеграції Білорусі, або дійсно зміни керівництва. Це ігри в довгу. Що придумає Путін говорити складно, оскільки логіки в його діях немає», – резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, в травні 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що Україна точно не нападатиме на Росію.

Детальніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: