У ГПУ прокоментували конфлікт в Азовському морі

Читать на русском
Луценко підняв за тривогою Військову прокуратуру Південного регіону. Розпочато провадження і проводяться слідчі дії за статтею про ведення війни.

Військова прокуратура Південного регіону і частина прокуратури зони ООС підняті за тривогою і оперативно проводять слідчий дії за статтею про «акт ведення агресивної війни».

Про це на своїй сторінці в Facebook в неділю, 25 листопада, повідомила Лариса Сарган, прес-секретар генерального прокурора України Юрія Луценка, пише «Слово і Діло».

Опублікували відео тарана українського судна в Азовському моріЗа даними голови МВС Арсена Авакова відео знято російськими військовими, на ньому можна почути команди і накази.

«Спільно з СБУ проведена реєстрація і проводяться невідкладні слідчі дії щодо акту ведення агресивної війни Російською Федерацією (ст. 437 КК України)», - йдеться в повідомленні.

За словами Сарган, «проведений прикордонним кораблем РФ таран рейдового буксира Яна Капу і переслідування катерів ВМС України" підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення наведеного в пункті d статті 3 Резолюції №3314 Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії - це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили або морські і повітряні флоти іншої держави.

«Відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права і статті 2 Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці і Азовському морі, отже, можуть здійснювати прохід через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства», - написала прес-секретар Луценка.

Стаття 17 Конвенції ООН встановлює, що за умови дотримання Конвенції судна всіх держав, як прибережних так і тих, які не мають виходу до моря, користуються правом мирного проходу через територіальне море. Частиною 1 статті 36 Конвенції ООН визначено, що в протоках, зазначених в статті 37 Конвенції ООН, всі судна і літальні апарати користуються правом транзитного проходу, якому не повинно чинитися перешкод. Частина 1 статті 2 Договору передбачає, що торгові судна і військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства.

Нагадаємо, вранці в неділю, 25 листопада, в ВМС України заявили, що прикордонні кораблі РФ зробили відверто агресивні дії проти трьох українських кораблів під час їхнього переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

Російський прикордонний корабель Дон зробив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивка і леєрне огородження, втрачений рятувальний пліт.

У ВМС наголосили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь поінформували відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

У свою чергу, у Федеральній службі безпеки РФ звинуватили українську сторону в «небезпечних маневрах» під час заходу в «закриту акваторію територіального моря РФ».

Міністерство закордонних справ України заявило, що дії російських прикордонників в Чорному і Азовському морях «перейшли межу і стали вже агресивними».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: