Провокації РФ в Азовському морі: хроніка подій (доповнено)

Читать на русском
Зранку неділі, 25 листопада прикордонний корабель РФ протаранив буксир українського військового флоту.

Зранку неділі, 25 листопада прикордонний корабель РФ протаранив буксир українського військового флоту.

В Азовському морі у неділю, 25 листопада, зранку російський прикордонний корабель протаранив буксир Військово-морських сил (ВМС) України, а в післяобідню пору у Міністерстві оборони України вже повідомили про виявлені ударні вертольоти росі'ської армії.

«Слово і Діло» повдіомляє головні події щодо ситуації в Азовському морі.

Хронологія

3:58 - малий броньований артилерійський катер ВМС України «Бердянськ» зв’язався з береговим постом Федеральної служби безпеки Росії та морськими портами Керч та Кавказ і повідомив, що збирається пройти Керченською протокою, прямуючи до Маріуполя. За даними Міноборони України, інформація була отримана, але відповідь не надано.

4:07 - зафіксовано переговори диспетчера порту Керч «БЕРЕГ-23» з кораблем російського Чорноморського флоту «Суздалець». Було передано інформацію, що виявлено українські військові кораблі. Проте, за інформацією Міноборони, диспетчери портів Керч та Кавказ контактували лише з російським флотом, а на виклики кораблів українських ВМС не відповідали.

9:39 - Міноборони України повідомило про агресивні дії з боку російського флоту. Зокрема, під час переходу Керченською протокою агресивні дії здійснили прикордонні кораблі РФ типу «Соболь», «Дон», катери типу «Мангуст» та «Суздалець». Саме прикордонний корабель «Дон» протаранив український рейдовий буксиру. У результаті було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

13:12 - Міноборони України повідомило про, те, що зафіксували, як два ударних вертольоти російської армії Ка-52 зайшли на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів ВМС України.

13:50 - Керченською протокою вільно пройшов морський тральщик РФ (корабель, який використовують для пошуку мін) «Адмірал Захарін». Також пропустили два прикордонних катери типу «Раптор».

17:15 - Прохід для українських суден досі заблокований. За словами командувача ВСМ України Ігоря Воронченка, катери українського флоту, які в даний час знаходяться біля Керченської протоки, готові до можливої висадки десанту РФ.

19.00 - російські кораблі і катери почали переслідування корабельної групи ВМС ЗС України і в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї.

20:33 - Росія атакувала українські кораблі в Керченській протоці, в результаті чого поранений один член екіпажу ВМС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». Катер втратив хід.

21:03 РФ захопила три корабля ВМС України.

21:50 Україна звернулася до Ради безпеки ООН через напад кораблів РФ.

21:59 Президент України Петро Порошенко скликав військовий кабінет через ситуацію на Азовському морі.

22:16 у результаті атаки з боку Російської Федерації кораблів Військово-морських сил України поранені шестеро людей.

22:27 Опубліковано відео тарана українського судна в Азовському морі.

22:54 Військова прокуратура Південного регіону і частина прокуратури зони ООС підняті за тривогою і оперативно проводять слідчий дії за статтею про «акт ведення агресивної війни».

23:15 НАТО закликає РФ забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі.

23:34 Турчинов анонсував запровадження воєнного стану.

00:00 Весь склад ВМС підняли за тривогою, всі кораблі виходять в море.

00:15 РФ заблокувала рух цивільних судів у Азовському морі.

00:33 Порошенко підтримав запровадження воєнного стану.

1:01 РНБО рекомендувала запровадити воєнний стан в Україні.

01:13 Парубій скликає позачергове засідання ВР.

Реакція України

У Міністерстві закордонних справ України зазначили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН та Конвенції ООН з морського права. У МЗС пообіцяли, що здійснять всі необхідні заходи дипломатичного та міжнародно-правового реагування.

«Кораблі Російської Федерації у порушення свободи навігації неправомірно застосували силу по відношенню до кораблів ВМС ЗС України...Невідкладно інформуватимемо партнерів про агресивні дії Росії в Азовському морі. Такі дії несуть в собі загрозу безпеці всіх держав Чорноморського регіону, а отже вимагають чіткої реакції міжнародного співтовариства», - йдеться у заяві.

Позиція Росії

Федеральна служба безпеки Російської Федерації заявила, що українські кораблі перетнули російський кордон та увійшли до територіальних вод РФ. Крім того, у ФСБ РФ зазначили, що в них не було заявки на прохід українських кораблів та у графік проходу вони включені не були.

«Сьогодні вранці близько 07:00 за московським часом три кораблі Військово-морських сил України в порушення статей 19 і 21 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права, що визначають право прибережної держави на забезпечення безпеки в морському просторі, перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації», - заявили в ФСБ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: