Зіткнення в Азовському морі: у ФСБ прокоментували ситуацію

Читать на русском
Росія стверджує, що три українські військові кораблі незаконно увійшли в її територіальні води

У Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки.

Про це йдеться в повідомленні прикордонного управління ФСБ по Криму, повідомляє «ТАСС», передає Слово і Діло

«Сьогодні вранці близько 07:00 за московським часом три кораблі Військово-морських сил України в порушення статей 19 і 21 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права, що визначають право прибережної держави на забезпечення безпеки в морському просторі, перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації», - наголошується в ньому.

При цьому уточнюється, що судна попрямували до Керченської протоки, де діє дозвільний порядок руху і стоянки суден, згідно з графіком руху та розстановки суден, затвердженим капітаном російського морського порту.

У ФСБ зазначили, що заявки на прохід українських кораблів подані не були і у графік проходу кораблів вони не включені.

Крім того, у відомстві стверджують, що вони небезпечно маневрували і не підкорялися «законним вимогам російської влади», тому прикордонна служба вжила всіх заходів щодо забезпечення безпеки судноплавства.

У РФ заявили, що «буквально за хвилини» можуть закрити Азовське море для українських суденУ РФ заявили, що можуть закрити Азовське море українським кораблям. Це відповідь на затримання 15 суден українськими прикордонниками за відвідування портів Криму.

Нагадаємо, раніше у ВМС ЗС України заявили, що прикордонні кораблі Російської Федерації учинили агресивні дії проти їхніх кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

Зокрема, корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний пліт.

При цьому в українському відомстві запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Раніше, у РФ заявили, що «буквально за хвилини» можуть закрити Азовське море для українських суден.

Українські військові провели навчання в Азовському морі, в ході яких відпрацювали умовний обстріл із РСЗВ «Ураган» ворожих десантних кораблів на підходах до берега.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: