Зіткнення в Азовському морі: у МЗС прокоментували ситуацію

Читать на русском
Кораблі РФ у порушення свободи навігації неправомірно застосували сил по відношенню до кораблів України. МЗС зверенться до міжнародної спільноти.
Ілюстративне фото.

МЗС України розцінює агресивні дії Росії щодо кораблів ВМС ЗСУ як порушення норм Статуту ООН та Конвенції ООН з морського права.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в заяві МЗС щодо збройної провокації Росії у Чорному та Азовському морі, опублікованій на сайті відомства в неділю.

У РФ погрожують закрити Азов «за хвилини». Чи є небезпека повної блокади?Член комітету з оборони і безпеки РФ Франц Клінцевич заявив, що Росія буквально за хвилини здатна перекрити Азовське море для будь-якого судна під прапором України.

«Провокативні дії з боку РФ в Чорному та Азовському морі перейшли межу і стали вже агресивними», - заявили в міністерстві.

Там констатували, що кораблі РФ у порушення свободи навігації «неправомірно застосували силу» по відношенню до кораблів ВМС ЗС України.

«Ми розцінюємо такі агресивні дії як порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права. МЗС України здійснить всі належні заходи дипломатичного та міжнародно-правового реагування», - йдеться в заяві.

Також МЗС має намір невідкладно інформувати партнерів про агресивні дії Росії в Азовському морі.

«Такі дії несуть в собі загрозу безпеці всіх держав Чорноморського регіону, а отже вимагають чіткої реакції міжнародного співтовариства», - переконані в міністерстві.

Як повідомлялося, у неділю зранку Військово-морські сили ЗСУ заявили, що прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України.

Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксиру, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

У свою чергу в так званому «прикордонному управлінні ФСБ по Криму» заявили, що три кораблі Військово-морських сил України у неділю перетнули державний кордон Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: