Майстри та жертви політичного хайпу. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Колеги та друзі Трампа говорять, що президент впав у чергову смугу поганого настрою. Він похмурий і буквально гарчить на всіх. А ще нещодавно Дональд Трамп випромінював приголомшливу енергію, доводячи до екстазу передвиборні мітинги республіканців. За три тижні до проміжних виборів президент відвідав 18 штатів, з них десять за останні кілька днів до голосування, примудряючись здійснювати перельоти між мітингами. Це й у 22 роки навантаження божевільне, а главі Білого дому на півстоліття більше.

Відразу після цього марафону американський президент відправився до Франції, й уже там його настрій різко скотився донизу. Звичайно, цьому сприяло і те, що Еммануель Макрон страшно дратує Трампа, і невдале рішення відмовитися від участі в церемонії на американському військовому кладовищі в Белло через негоду опинилося під градом критики, яку його радники чомусь не змогли спрогнозувати. А головне, що тут Трамп не відчув і тисячної частки обожнювання, в якому він купався безпосередньо перед закордонним візитом, було з чим порівняти. На хвилі пережитого захоплення прихильників він навіть проголосив великою перемогою результати виборів, які призвели до втрати республіканцями контролю над палатою представників. За мітинговими відчуттями перемога! Але минув час і накотилася депресія. Друзі поділилися з пресою, що він навіть помітно в короткі терміни набрав вагу від похмурої туги.

Чому в Україні зірвався опалювальний сезонКілька міст України досі залишаються без тепла, незважаючи на сильне похолодання. Слово і Діло розбиралося, чому так вийшло.

Дональд Трамп живе хайпом, підживлюється ним і помітно здає, будучи відключеним від свідчень масового поклоніння його таланту яскраво публічно бурчати: нарцисів без зворотного зв'язку корчить. При відсутності натовпу її замінюють мільйони передплатників у твіттері.

Безмірна любов до себе наших політиків більшою мірою заряджається власною переконаністю у винятковості. І справді, з таким рівнем підтримки черпати обожнювання ззовні не дуже виходить, лише на себе й опора. Хайп в українській політиці не стільки форма взаємозв'язку та підзарядки лідера й народу, вони один одному не дуже й потрібні, чи то й не потрібні взагалі, часом навіть просто заважають. У нас хайп більше з технічних причин, з бажання привернути до себе суспільну увагу, що вислизає, й попустити противника.

Класичним прикладом українського хайпу, звичайно, є історія з теплопостачанням Сміли. Слідом за додатковими підрозділами правоохоронних органів та урядовими делегаціями до відчайдушно промерзлого міста вирушила Юлія Тимошенко, щоб проінспектувати місцеві котельні, а насправді уїсти Петра Порошенка, який напередодні наказав під свою відповідальність зривати пломби з вентилів: «Даю вам кілька годин. Мені як президенту доповісти, що тепло запущене й газ пішов».

Опалення та прибирання снігу: піар-теми тижня кандидатів у президентиІлля Кива обіцяв, якщо його оберуть президентом, прибрати сніг назавжди. А Петро Порошенко закликав місцеву владу дати всім тепло.

Про свій намір їхати на місце події Тимошенко заявила ще до гучного виступу Порошенка, але після нього вийшло взагалі найкращим чином. Юлія Володимирівна із задоволенням звернулася вже мало не з холодної котельні прямо до глави держави: «Совісті хоч грам є? Після всіх звітів, що до Сміли пустили тепло, реально тепла немає. Ми вимагаємо, щоб це тепло людям подали».

У резонансному заклику президента зривати пломби прозвучало як істеричне невдоволення надзвичайною необхідністю втручатися в непрезидентські питання, так і спроба продемонструвати зразок сильного лідерства а-ля Олександр Лукашенко. Білоруський президент хайпує в такій манері регулярно, це його фірмовий стиль нищівного прочухана. Для Порошенка, любителя контролювати все і всіх далеко за межами своїх повноважень, у цій манері також немає нічого незвичайного, лише демонструє він її зазвичай за закритими дверима. Виплеснувши роздратування на публіку, він видав слабкість: власне, викликав підозру, що пломби зірвало в першу чергу в нього самого. І тут же підставився під удар головної опонентки, на випередження якої невдало спробував зіграти, й поставив рівень хайпу, який Тимошенко якраз підтримає легко, а йому такий градус незвичний і неприємний: публічність Порошенка останнім часом сильно тисне.

Запускаючи мем «рвіть пломби», президент, схоже, не усвідомлював, скільки разів під час кампанії він повернеться до нього бумерангом. Але ж повернеться. Затяжна смуга поганого настрою та депресії настає нині й на Банковій, хоча й із геть інших причин, ніж у Білому домі.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: