Чому в Україні зірвався опалювальний сезон

Читать на русском

Справжнє листопадове похолодання можна відчути не лише на вулицях, але й у будинках деяких українців. Низка міст цьогоріч зіткнулися з проблемами на старті опалювального сезону. Зокрема, в Кривому Розі, Смілі, Херсоні через борги перед «Нафтогазом України» жителі багатоквартирних будинків залишилися з холодними батареями. В обмеженому режимі працюють школи, лікарні та дитячі садки. Дійшло до того, що особисто президент Петро Порошенко дав доручення забезпечити всіх теплом. Мерам міст, які зіткнулися з цією проблемою, взагалі може загрожувати відставка. «Слово і Діло» розбиралося, чому в Україні зірвався опалювальний сезон.

Наразі частково або взагалі немає опалення в Смілі (Черкаська область), Кривому Розі та Павлограді (обидва – Дніпропетровська область), Сєвєродонецьку, Первомайську, Горську та Золотому (всі – Луганська область), Новояворівську та Новому Роздолі (обидва – Львівська область), Кропивницькому, Харкові, Херсоні та Шепетівці (Хмельницька область).

Зрив опалювального сезону в українських містах. Хто винен?У Смілі запровадили надзвичайний стан через відсутність опалення. У Кривому Розі в школах і дитячих садках оголошені канікули через відсутність опалення. Проблеми з опалювальним сезоном також у Херсоні та Одесі. Про ситуацію поговорили з експертами.

14 листопада Кабінет міністрів ухвалив зміни до постанови, згідно з якими для постачальника теплоенергії визначили граничний рівень заборгованості. Якщо його перевищити, «Нафтогаз» може припинити поставки газу. Щоб цього не сталося, підприємство-постачальник теплоенергії має розрахуватися за спожитий газ на 78% і вище (для підприємств, що перебувають під управлінням Фонду держмайна на 60% і вище) або укласти договір про реструктуризацію заборгованості. Є ще варіант узгодити з «Нафтогазом» графік погашення заборгованості до 2021 року

З 1 тисячі 146 теплопостачальників 22 ще не підписали з «Нафтогазом» нові контракти на поставку. Тим часом борги підприємств теплокомуненерго становлять 8,8 мільярда гривень.

Серед міст, де зараз немає опалення, найбільший борг у Кривого Рогу – «Криворізька теплоцентраль» винна 1 мільярд 56,9 мільйона гривень. Щоб відновити поставки газу, підприємство має виплатити «Нафтогазу» не менш ніж 374 мільйони гривень.

У Смілі борг за газ становить 85,5 мільйонів гривень. При цьому в постачальника тепла «Сміла Енергоінвест» відсутнє підтвердження прав на користування теплогенеруючими потужностями. Херсонська ТЕЦ заборгувала 345,5 мільйонів гривень, і якщо хоче отримувати газ, має виплатити щонайменше 95,1 мільйона.

До речі, проблеми з опаленням можуть виникнути також у Донецькій області, там борг перевищує 1,1 мільярда гривень. Холодні батареї також загрожують жителям Бердянська в Запорізькій області, борг «Приазовкурорту» становить 3,2 мільйона гривень.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, владі Сміли для входження в опалювальний сезон буде наданий короткостроковий кредит на 25 мільйонів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: