Смертна кара для чиновників і ціна на газ: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Ілля Кива пообіцяв у разі обрання президентом повернути смертну кару для чиновників, а Святослав Вакарчук просто хоче змінювати країну.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося трохи менш ніж півроку, але остаточного списку кандидатів на цю посаду немає досі. Буквально щодня хтось оголошує про намір зайняти крісло на Банковій у 2019 році, але лише одиниці розповіли про своє бачення майбутнього України. «Слово і Діло» уважно стежить за тим, що говорять можливі кандидати в президенти. Сьогодні ми розбирались, які вони давали обіцянки цього тижня, про що говорили та на чому піарилися.

Багато цього тижня говорив лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко (раніше двічі обіймав посаду голови Служби безпеки України). Учасникам бойових дій та їхніх сім'ям він пообіцяв соціальні пільги та гарантії. Крім того, обіцяв домогтися деокупації й відновити мир в Україні.

Торкався Наливайченко важливої для України теми – боротьби з корупцією: «Повернемо все, що вкрали чиновники. Від мільйонів Лазаренка до мільярдів Порошенка». А в першу чергу Наливайченко пообіцяв «знищити касту недоторканних». Також політик вважає, що потрібно створити національний центр зі звільнення заручників і розшуку зниклих безвісти.

Не відстає від Наливайченка чинний президент Петро Порошенко (нагадаємо, він ще офіційно не заявляв про намір балотуватися на другий термін). Глава держави знову повторив свою обіцянку про те, що Україна отримає томос. Він зазначив, що Російська православна церква є елементом російської політичної системи.

Коментував Порошенко, звичайно ж, справу про вбивство активістки Катерини Гандзюк. «Закликаю провладні та опозиційні сили не кидатися голослівними аргументами, не робити піар на крові. Маємо об'єднатися й забезпечити, щоб розслідування було прозорим і викликало довіру в суспільстві», – підкреслив він.

Вчора Порошенко виступав на саміті Європейської народної партії й закликав засудити «вибори», які 11 листопада відбудуться на окупованій території Донбасу. Президент закликав також підсилити тиск на Росію й зазначив, що одним із пріоритетних завдань на 2019 рік стане спільна відповідь на втручання РФ у виборчі процеси. Крім іншого, Порошенко запевнив українців, що за «лічені тижні» Україна отримав 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

У Верховній Раді цього пленарного тижня активно обговорювали підвищення ціни на газ для населення. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який мітить у президенти, пообіцяв 6 листопада, що його фракція не голосуватиме за жодне рішення, поки не буде встановлений мораторій на ціни на газ. Ляшко того ж дня провалив цю обіцянку: «радикали» 16 голосами підтримали законопроект про протимінну діяльность.

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко пообіцяв, що його фракція підтримуватиме ініціативи всіх без винятку депутатів, які прагнуть знизити ціну на газ. «Якщо всі народні депутати, більшість ми сьогодні бачимо в залі, виступають проти підвищення цін на газ, я пропоную всім підтримати цей законопроект, ми своєю чергою будемо підтримувати всі ініціативи, незважаючи на особистості, незважаючи на те, хто їх вніс, які дозволять припинити цей тарифний геноцид», – заявив він і також пообіцяв, що «Опоблок» внесе до парламенту законопроект щодо граничної ціни на газ для населення.

Гучні заяви робить Ілля Кива. Він сказав, що однозначно виступає за повернення смертної кари для державних чиновників. І раптово заявив, що якщо стане президентом, то робитиме помилки. «Для мене це важкий хрест і відповідальність. Я буду робити помилки, хочу вам одразу про це сказати. Але я буду боротися, буду працювати над собою. І я знаю, що з вашою підтримкою ми обов'язково переможемо. Можу вам сказати точно, і в цьому ви можете мені довіряти, я ніколи не зраджу»,– розповів він на з'їзді Соціалістичної партії.

Кандидатуру музиканта Святослава Вакарчука включають до всіх президентські рейтингів, але від нього самого заяв, окрім як «готовий змінювати країну», поки немає. Але цього тижня фронтмен «Океану Ельзи» сказав, що «якщо потрібно буде принести в жертву творчість, обмежити себе в творчості заради того, щоб змінювати країну разом з усіма, я готовий принести таку жертву».

Щодо президентських амбіцій, то Вакарчук заявив, що влада як така його не цікавить. «Мої амбіції значно вищі, ніж обійняття конкретних посад. Мене цікавлять зміни в країні. Я вирішив, що я йтиму цим шляхом, я з нього не зверну, ніхто мене не зупинить», – підкреслив він.

Екс-мер Глухова Мішель Терещенко, який зібрався балотуватися на посаду президента, найближчим часом пообіцяв доопрацювати свою програму й подати її.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не тільки вищезазначених потенційних кандидатів в президенти. Наша увага спрямована на 28 осіб, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших на цьому тижні не були настільки цікавими, щоб включити їх в огляд.

Нагадаємо, народний депутат Надія Савченко, яку підозрюють в організації теракту, планує йти в президенти.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: