Опалення та прибирання снігу: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Ілля Кива обіцяв, якщо його оберуть президентом, прибрати сніг назавжди. А Петро Порошенко закликав місцеву владу дати всім тепло.

Півроку до президентських виборів. Ще невідомий остаточний список претендентів на головну посаду в країні, а експерти вже прогнозують, хто може вийти до другого туру (який здається неминучим). Цього тижня балотуватися відмовився народний депутат Вадим Рабінович. За його словами, в нього, як у людини, що сповідує іудаїзм, немає морального права «бути арбітром у питаннях православ'я». Але «Слово і Діло» продовжує стежити за іншими можливими кандидатами й розібралось, які вони давали обіцянки цього тижня, про що говорили та на чому піарилися.

Плюс до свого рейтингу цього тижня спробував заробити чинний президент України Петро Порошенко. Нагадаємо, що не в усіх українських містах включили опалення, досі мерзнуть мешканці Сміли, проблеми були в Кривому Розі та Херсоні. Вчора Порошенко дав доручення негайно забезпечити всіх теплом. Він зазначив, що «крутити вентиль – це не справа президента», але змушений втрутитися. «Якщо хтось у Смілі або навіть у Києві не може ухвалити рішення або боїться зірвати пломбу, я ухвалюю це рішення – негайно дайте людям газ і тепло. Під мою відповідальність», – заявив глава держави.

Згадував Порошенко також про державний бюджет на 2019 рік, який ще навіть не схвалила Верховна Рада. Обіцяв, що не підпише його без 100% забезпечення субсидіями тих, хто їх потребує.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко знову почала давати обіцянки на випадок перемоги на виборах. Так, вона взяла на себе зобов'язання повернути вклади населенню, які вони мали в колишньому Ощадбанку СРСР. «Я взагалі вважаю, що якщо держава щось заборгувала людям, вона зобов'язана розрахуватися. І держава повертатиме борги. І не лише ті, які утворилися на радянських книжках», – підкреслила депутат. Також Тимошенко пообіцяла запровадити мораторій на вирубку лісу.

В якості першого свого рішення на посаді президента Тимошенко хоче надати український газ населенню. Якщо ж Олег Ляшко виграє президентські вибори, то він насамперед внесе закон про відновлення престижу праці шахтарів. «Сьогодні шахтарів не поважають. Тому після президентських виборів першим законом, який я внесу до парламенту, буде закон про відновлення престижу шахтарської праці», – підкреслив головний «радикал».

Крім того, нардеп обіцяв після президентських виборів додати до державного бюджету статтю витрат на будівництво заводу з виготовлення ядерного палива в Україні, «щоб ми не залежали ані від Росії, ані від Америки, щоб ми виробляли ядерне паливо для атомних електростанцій».

На початку тижня Київ накрив перший снігопад, який буквально паралізував місто: сотні ДТП, затор та обурення в соціальних мережах. Ілля Кива обіцяв у разі обрання його президентом вирішити проблему радикально. «Кива прийде – сніг прибере назавжди», – принаймні так заявили на сторінці Соціалістичної партії в Facebook. Як Кива зібрався це зробити, не уточнюється.

Анатолій Гриценко цього тижня порівнював «вибори» на окупованій території Донбасу з виборами на решті частини України. «Там на виборах «стимулювали» різними знижками на продукти, а в нас не роздають гречку, продуктові набори? Там люди з автоматами когось залякували, зганяли, а в нас не те ж саме робиться щодо бюджетників? Треба думати про це, або хочемо, щоб ОРДЛО за духом ішло сюди», – сказав Гриценко, пообіцявши, що ніколи не роздаватиме гречку.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін запевнив, що буде покарано кожного керівника держпідприємств чи в.о., які допускають невиплати по заробітних платахСказано 13 листопада 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не перестають можливі претенденти на посаду президента піаритися на темі конфлікту на Донбасі. Народний депутат Юрій Бойко пообіцяв, що коли новостворене об'єднання «Опозиційна платформа – За життя» прийде до влади, то будуть вестися прямі переговори з Росією та невизнаними республіками. Лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко, своєю чергою, заявив, що розробив проект нової міжнародної угоди: «Маємо домогтися виведення військ агресора, щоб на окуповані території повернути законність, мир і безпеку. Це ключове, з чим іду в президенти». На нову міжнародну угоду щодо деокупації він обіцяв вийти в перший рік президентства.

Крім того, Наливайченко не оминув тему з частими нападами на громадських активістів. Політик пообіцяв у разі обрання відмовитися від використання силовиків і спецслужб для стеження за журналістами й перешкоджання їх діяльності. А також обіцяв зобов'язати керівників правоохоронних органів щоквартально звітувати про розкриття злочинів проти громадських активістів і журналістів.

Цілу програму дій наговорив Роман Безсмертний. На його думку, потрібно зосередитися на формуванні професійної, боєздатної армії, вести діалог із мирними жителями окупованого Донбасу й закріпити в Конституції розділ «Кримськотатарська автономія». Крім того, Безсмертний вважає, що реформи в економіці потрібно починати з військово-промислового комплексу й потрібно вести діалог із бізнесом. «Що робити з корупцією? Боротися з причинами, а не наслідками. Причини в надмірній монополізації та централізації. І корупцію, і високі ціни на товари та послуги породжує економіка, побудована на монополізмі», – зазначив він.

Музикант Святослав Вакарчук продовжує філософствувати про те, як потрібно змінювати Україну, при цьому не зізнаючись, чи балотуватиметься на президентських виборах. Цього тижня Вакарчук розповідав, що потрібно, щоб стати справжнім лідером (величезна працездатність, вміння брати на себе ризики та відповідальність, залізна витримка), й сказав, що зміни в країні починаються з кожного українця.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на 27 осіб, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: