Вибори-2019: чому й для кого становлять небезпеку Зеленський та Вакарчук

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Вакарчук та Зеленський небезпечні для старої політичної еліти, тому що в них фактично є дві базові умови для успішної участі в президентських перегонах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи перспективи Володимира Зеленського та Святослава Вакарчука в політиці.

«Зеленський та Вакарчук мають дві передумови для успішної участі в президентських перегонах. По-перше, впізнаваність фактично на рівні 100%. По-друге, довіра до них набагато вища, ніж до традиційних політичних сил. У Вакарчука та Заленського баланс довіри-недовіри все ж таки є позитивним, на відміну від тих, хто багато років в українській політиці», – зазначив Войтков.

За його словами, це позасистемні гравці, політики-початківці, які можуть становити певну загрозу для старої політичної еліти. Небезпека в тому, що обидва персонажі можуть серйозно сплутати карти, образно кажучи.

Сплутати карти: яка користь від Вакарчука-президентаІнтрига з можливим балотуванням Святослава Вакарчука змушує замислитися над тим, чого насправді хочуть від співака його потенційні виборці. Про місію нових облич в українській політиці – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

«Зеленський і Вакарчук можуть зіграти свою роль і відібрати велику кількість голосів у певних кандидатів. Щодо Вакарчука, то його електорат – захід і центр. Зеленський – це переважно південь, центр, частково схід. Він становить небезпеку для таких кандидатів, як Тимошенко, Порошенко, Гриценко, частково Бойко, Вілкул, Мураєв», – пояснив політтехнолог.

Вони можуть зіграти свою роль, тим паче, що за різними соцопитуваннями, мають від 4% і вище, додав він.

Експерт звернув увагу, що з приводу участі та перспектив Зеленського й Вакарчука є певні скептичні заяви. Однак спостерігається тренд у великій світовій політиці – системна криза традиційної політичної системи сприяє тому, що несистемні політики – хтось із бізнесу, хтось зі сфери розваг – просто вриваються в політику й набирають значні відсотки.

Остаточно невідомо, чи братимуть участь Зеленський і Вакарчук у виборах, але, скоріш за все, вони включиться в перегони, підкреслив він.

«Зеленський – радше так, аніж ні. Вакарчук уникає прямої відповіді, але судячи з його поведінки, такж включиться в якомусь форматі – підтримка певного кандидата, парламентська кампанія», – резюмував Валентин Войтков.

Нагадаємо, згідно з останніми даними, 11% респондентів віддали б свої голоси за актора Володимира Зеленського, 10% – за чинного президента Петра Порошенка.

Також «Слово і Діло» писало про топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: