Справа «рюкзаків Авакова»: стало відомо, чому суд відмовив ЦПК у скарзі

Читать на русском
Столичний апеляційний суд погодився з висновком першої інстанції про те, що ЦПК не є заявником у справі рюкзаків.
Київський апеляційний суд

Центр протидії корупції не є заявником у кримінальному провадженні про можливе розкрадання коштів на закупівлі рюкзаків для Національної гвардії, так званій справі «рюкзаків Авакова».

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення Київського апеляційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, при повторному розгляді скарги ЦПК на постанову начальника третього відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василя Кричуна про закриття підозр синові міністра внутрішніх справ Олександру Авакову і колишньому заступнику міністра Сергію Чеботарю суд повернув скаргу заявнику. На думку судді, активісти не є заявниками у цій справі. Пізніше, ЦПК подали апеляцію на це рішення, проте суд також відмовив.

Суд затвердив угоду між фігурантом справи «рюкзаків Авакова» та САПЄдиний підозрюваний у справі рюкзаків для Нацгвардії уклав угоду зі слідством і отримав 5 років умовно.

Як вказує колегія суддів, згідно доповідної записки заступника керівника Управління аналітики та обробки інформації НАБУ слідує, що вона складена не тільки на підставі аналізу інформації в зверненні голови правління ЦПК, а й інформації з мережі Інтернет, відкритих і закритих баз даних, у тому числі видання «Наші гроші», «Радіо Свобода», повідомлень в мережі Facebook, інтерв'ю на телеканалі «Інтер» з депутатом тощо, що не може автоматично в наділяти цих осіб статусом заявника.

Лист детектива НАБУ, яким повідомлено ЦПК про розгляд заяви та залученню його до справи «рюкзаків Авакова», не підтверджує доводи апеляційної скарги. Зі змісту доповідної записки і листа слід, що заява ЦПК була розглянута як звернення, а не заява про вчинення кримінального злочину. Однак ані виписки з Єдиного реєстру досудових розслідувань, ані будь-якого іншого документа детективом надано не було. Що стосується листа детектива НАБУ, в якому про ЦПК говориться як про заявника, то воно не спростовує викладені раніше обставини і не є процесуальним документом, який підтверджує повноваження. Таким чином, на думку суддів, ЦПК не є заявником у справі і не має повноважень оскаржувати дії прокурора.

Нагадаємо, вперше суд відмовив ЦПК у відновленні підозр у справі «рюкзаків Авакова». Пізніше, за результатами апеляції на це рішення суд призначив повторний розгляд скарги ЦПК у справі «рюкзаків Авакова».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: