Скандал із передачею Росії Тумгоєва: ГПУ забула покарати Єніна

Читать на русском

ГПУ не здійснила обіцяних заходів випливу на заступника генерального прокурора Євгена Єніна, який дозволив екстрадицію до Росії Тимура Тумгоєва.

**Скандал із передачею Росії Тумгоєва отримав продовження. Генеральна прокуратура не здійснила обіцяних заходів випливу на заступника генерального прокурора Євгена Єніна, який дозволив екстрадицію до Росії бійця батальйону ім. Шейха Мансура Тимура Тумгоєва, що воював на боці України в операції Об’єднаних сил у секторі «М». **

Про відсутність покарання для Єніна сповістила сама ГПУ, відповідаючи на запит народного депутата Мустафи Найєма, пише «Слово і Діло».

«Ми надіслали запит на ім'я генерального прокурора з проханням вказати, чи відсторонений пан Єнін від посади. Днями надійшла відповідь: Євген Єнін від посади не відсторонений, дисциплінарного провадження щодо нього немає», – написав у Facebook парламентар.

«Цілком можливо, що Тимур Тумгоев таки брав участь у бойових діях на території Сирії й навіть був терористом. Але в чому проблема відбування покарання в Україні? І якщо вже він так потрібен Росії, чому його не обміняли на когось із наших?», – відзначив Найєм.

Коментуючи пост Найєма у Facebook, генпрокурор Юрій Луценко відреагував так: «Депутатів обирають для того, щоб вони в разі потреби змінювали закон. А не вимагали у ФБ його не виконувати».

Як повідомлялося, 17 вересня націоналісти пікетували ГПУ з вимогою звільнити заступника генпрокурора Євгена Єніна через екстрадицію до Росії Тимура Тумгоєва, який воював на боці України на Донбасі. У РФ його підозрюють у причетності до «Ісламської держави» та боїв у Сирії. Протестувальники принесли під ГПУ кілька сміттєвих баків і підпалили шини.

Нагадаємо, 20 вересня командир 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрій Гергерт за наслідками розмови з генеральним прокурор Юрієм Луценком повідомив, що Генеральна інспекція Генеральної прокуратура проведе розслідування щодо кримінальних правопорушень з боку ГПУ, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ, які призвели до екстрадиції до РФ Тимура Тумгоєва. За його словами, на час розслідування заступник генпрокурора Євген Єнін мав бути відсторонений від обійманої посади.

Також у ГПУ розповіли, за яких обставин вимагатимуть повернення Тумгоєва в Україну.

За даними ЗМІ, громадянин РФ Тимур Тумгоєв, якого передали російській стороні компетентні органи України, станом на початок жовтня перебував у важкому стані в карцері, йому відбили нирки та селезінку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: