ГПУ порушила справу про екстрадицію Тумгоева

Читать на русском
ГПУ розслідує чи була помилкою екстрадицію до РФ Тимура Тумгоева. Раніше біля Генпрокуратури активісти нагадали про справу Тумгоева.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею «Службова недбалість», яка могла призвести до помилкової екстрадиції до РФ інгуша Тимура Тумгоєва.

Про це повідомила у Facebook речниця генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган, пише «Слово і Діло».

За її словами, до ЄРДР було внесено відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва до РФ та можливої наявності в діях службових осіб ГПУ, СБУ, МВС і ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування.

«Якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав даний факт під час екстрадиційної перевірки, має бути покараний в рамках кримінального провадження», - процитувала Сарган Луценка.

За її словами, також у середу, 19 вересня, генпрокурор провів зустріч із командиром 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрієм Червнем та командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським, на якій навів аргументи та позицію ГПУ у даному питанні.

«Юрій Луценко ще раз наголосив, що дотримується позиції - жоден іноземний громадянин, який воює на українській стороні проти російських окупантів та сепаратистів на Донбасі, не може бути виданий Росії», - підкреслила речниця.

Вона додала, що, крім того, Луценко ініціюватиме спільну нараду з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим щодо обговорення питання про надання Державною міграційною службою за спрощеною процедурою посвідки на постійне проживання іноземцям, хто боронять незалежність України та займаються волонтерством на сході країни.

Як повідомлялося, 17 вересня, націоналісти пікетували ГПУ з вимогою звільнити заступника генпрокурора Євгена Єніна через екстрадицію в Росію Тимура Тумгоєва, який воював на боці України на Донбасі. У РФ його підозрюють в причетності до «Ісламської держави» і боїв у Сирії.

Протестуючі принесли під ГПУ кілька сміттєвих баків і підпалили шини.

В ході заворушень під будівлею Генеральної прокуратури в Києві постраждали щонайменше сім поліцейських.

Також постраждали журналісти.

Пізніше стало відомо, що екстрадований громадянин Росії Тимур Тумгоев зізнався, що брав участь в бойових діях в Сирії, повідомив заступник генерального прокурора Євген Єнін.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: