Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Мустафа Найєм

Читать на русском
Найєм виконав 40 відсотків обіцянок. До кінця терміну депутатських повноважень нардепу належить виконати ще 24 обіцянки, в тому числі подати до суду на Юрія Луценка.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Мустафа Найєм (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Журналіст Мустафа Найєм пройшов до Верховної Ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом від БПП. За час каденції він дав 60 обіцянок, з яких 24 виконав (40%) і 12 – провалив. Ще 24 обіцянки нардепу треба виконати до кінця депутатського терміну.

Насамперед Найєм пообіцяв припинити свою журналістську діяльність на час перебування на посаді народного депутата України.

«Поки я в політиці, шлях у журналістиці закритий для мене як журналіста. Це не означає, що я не буду писати блогів, давати коментарі. Але те, що я точно не буду писати статті про політику як журналіст, це сто відсотків», – заявив він, і поки що тримає слово.

Не впорався нардеп із запевненням – опублікувати запити щодо плану захисту інтересів компаній Ріната Ахметова для збереження монопольного положення на ринку енергоресурсів в Україні.

«Добрі люди допомогли отримати повний план захисту інтересів компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Готую запити в правоохоронні органи, опублікую завтра», – написав нардеп 23 квітня 2015 року в себе на Facebook.

Однак, на наступний день він не опублікував обіцяні запити. Разом з тим нардеп розмістив у своєму блозі на «Українській правді», власне, сам план заходів менеджменту компаній Ахметова.

Щось пішло не так із запевненням нардепа ініціювати скасування системи акредитації для журналістів в органах влади. Принаймні, нардеп не подав жодної законодавчої ініціативи про це.

Не вийшло у нардепа в рамках «року Добнасу» організувати серію тренінгів для громадських організацій, представників бізнесу та журналістів. Найєм запевнив, що початок проекту заплановано на кінець лютого 2017 року, однак на 1 березня тренінги так і не відбулися.

При цьому нардеп дотримав другу частину запевнень щодо Донбасу і, як і обіцяв, відкрив в Маріуполі свою приймальню. За інформацією Найєма, 30 січня 2017 року він провів там перший прийом громадян. З планів на майбутнє у нардепа – відкрити свої приймальні в Краматорську та Сєвєродонецьку.

Активна підтримка нардепом урядової медичної реформи завершилася тим, що під час голосування «фінансових» законопроектів, що дають старт реформі на первинній ланці, Найєм підтримав тільки один з двох проектів законів. Сам нардеп повідомив, що під час голосування у нього не спрацювала картка і він збирався написати заяву для обліку його позиції, але така заява так і не надійшла до апарату Верховної Ради.

Проте, при голосуванні за більшість ініціатив, які нардеп обіцяв підтримати, його депутатська картка, на щастя, спрацювала. Так, Найєм, як і збирався, підтримав закон про інтеграцію Донбасу. Також він зміг підтримати проект закону «Про судоустрій і статус суддів», і тим самим виконати передвиборчу програмну обіцянку БПП – домогтися встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів.

Одна з останніх виконаних обіцянок нардепа – намір оскаржити призначення Денісової на посаду омбудсмена.

«Ми вважаємо, що було порушення законодавства, було порушення всіх норм, в тому числі міжнародних, щодо незалежності омбудсмена. Ми готуємо подання, в Конституційний суд щодо порушення законодавства під час прийняття цього рішення», – заявив нардеп і через два з половиною місяці повідомив про реєстрацію відповідного подання до КСУ.

До кінця каденції нардепу треба виконати ще 24 обіцянки. Найєм завив, що не голосуватиме за проект закону про блокування інтернет-ресурсів без рішення суду, але підтримає урядовий законопроект про посилення відповідальності за підкуп на виборах.

Також він відмовився ходити на ефіри телеканалу NewsOne, поки Євген Мураєв офіційно не вибачиться перед Олегом Сенцов і його сім'єю.

Як і більшість депутатів, Найєм запевнив, що буде голосувати за скасування депутатської недоторканності. Крім того, він пообіцяв підтримати зняття недоторканності з себе.

Поки що Найєм нічого не повідомив про те, чи звернувся він до суду з приводу погроз йому та Світлані Заліщук з боку генпрокурора Юрія Луценка.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: