Луценко пояснив, чому Тумгоєва екстрадували до РФ

Читать на русском
Луценко прокоментував ситуацію з екстрадицією до РФ уродженця Інгушетії, звинуваченого в тероризмі.   Генпрокурор переконує, що чоловік не був в АТО.

Генеральний прокурор Юрій Луценко прокоментував ситуацію з екстрадицією до РФ уродженця Інгушетії, звинуваченого в тероризмі.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться на сторінці прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган.

Біля будівлі ГПУ відбулися заворушення: фоторепортажПід будівлею ГПУ в Києві проходять протести. Активісти розбили вікна і спалили сміттєвий бак. Фотограф Слова і Діла була на місці подій.

Раніше, Тимур Тумгоєв програв 8 судів в Україні, ЄСПЛ двічі знайомився з усіма матеріалами справи та відмовив йому в клопотанні щодо застосування правила 39, підтвердивши таким чином відсутність підстав вважати, що Тумгоєв переслідується на політичному, етнічному чи релігійному грунті.

«Звернення Верховного комісару ООН з прав людини до України має лише рекомендаційний характер (на відміну від правила 39 ЄСПЛ). Крім того, за півтора роки з моменту першого звернення офіс ВК ООН не проявляв більше жодної зацікавленості до долі Тумгоєва», - повідомили в ГПУ.

Також Луценко прокоментував, заяву активістів, що Росії видали учасника АТО.

«Приклад - кейс Г.Церцвадзе - на наступний день після того, як стало відомо про його участь в АТО, особу звільнено з-під варти, згодом відмовлено у видачі до РФ. Чи вже всі забули? Рішення про видачу Тумгоєва винесено у жовтні 2016 - жодних свідчень/доказів участі в АТО від нього, його адвокатів, третіх осіб надано не було. «Свідки» з’явилися лише після фактичної передачі Тумгоєва іноземній державі», - додав Луценко.

Нагадаємо, 12 вересня 2018 за наказом Генеральної прокуратури України був екстрадований до РФ Тимур Тумгоєв.

Сьогодні, 17 вересня, націоналісти пікетували ГПУ з вимогою звільнити заступника генпрокурора Євгена Єніна через екстрадицію в Росію Тимура Тумгоєва, який воював на боці України на Донбасі. У РФ його підозрюють в причетності до «Ісламської держави» і боях в Сирії.

Учасники протесту принесли до ГПУ кілька сміттєвих баків і підпалили шини.

Також постраждали журналісти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: