Україна запропонувала Китаю створити зону вільної торгівлі

Читать на русском
Під час зустрічі з віце-прем'єром Держради Китаю Лю Хе сторони зосередилися на розширенні торгово-економічного співробітництва двох держав.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів під час робочого візиту до Пекіна в четвер, 8 листопада, запропонував китайській стороні почати спільні консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Зона вільної торгівлі: чому Україна не може завоювати європейські ринкиУгода між Україною та ЄС про поглиблену зону вільної торгівлі набула чинності ще на початку 2016 року, але питання мит і квот досі викликають суперечки. Оцінку ситуації дали експерти.

Під час зустрічі з віце-прем'єром Держради Китаю Лю Хе сторони зосередилися на розширенні торгово-економічного співробітництва двох держав. За 8 місяців 2018 року товарообіг між Україною та Китаєм склав майже 6 мільярдів доларів і зріс на 21%.

«Але цей обсяг торгівлі не відповідає наявному потенціалу. У найближчі 5 років можемо збільшити товарообіг до 20 мільярдів доларів на рік. Тому нам слід активізувати роботу в усіх напрямках, які маємо, та пропрацювати нові інструменти», – зазначив Кубів.

Міністр зазначив, що після тривалої перерви відновила діяльність міжурядова комісія зі співробітництва двох країн. Це дало поштовх для активізації співпраці та нарощування обсягів торгівлі.

Степан КубівНародний депутат України
Кубів заявив, що до кінця 2018 року буде підписано Угоду про зону вільної торгівлі з ІзраїлемСказано 31 жовтня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«За кілька років Україна суттєво розширила власну мережу преференційних режимів торгівлі. Маємо нову угоду про вільну торгівлю з Канадою, завершили переговори про вільну торгівлю з Ізраїлем, завершуємо переговори з Туреччиною. Ми бачимо ефективність цих угод, тому пропоную почати спільні українсько-китайські консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі Україна-Китай», – підкреслив голова МЕРТ.

Сторони також обговорили співпрацю в межах ініціативи глави КНР Сі Цзіньпіна «Один пояс і шлях», а також співпрацю у галузі енергетики, інфраструктурних проектів, промисловості, машинобудування, сільського господарства та агроіндустрії.

Також нагадаємо, Україна та Туреччина планують до кінця року завершити роботу щодо створення ЗВТ.

Раніше стало відомо, що Україна та Ізраїль готові до запуску ЗВТ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: