Лібералізація митних режимів та крок до модернізації: що дасть Україні ЗВТ з Канадою

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Складається враження, що наша основна увага зосереджена на розвитку сільського господарства та пошуках нових ринків збуту. Безумовно, це потрібно, але не можна обмежуватися лише двома напрямками.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи набуття чинності Угодою про ЗВТ з Канадою.

«Україні потрібно відновлювати високотехнологічне будівництво, машинобудівельний комплекс. Крім того, потрібна модернізація у видобувних галузях. Саме ЗВТ дає можливості зробити крок вперед у цьому, а Канада може бути цікавим партнером, зважаючи на те, що ця країна володіє необхідними технологіями. Крім того, Канада є об’єктом для інвестування США, тому з технологічним рівнем проблем немає», – зазначив економіст.

«Крім того, в зв’язку з розривом відносин з РФ в авіабудівній галузі є шанс на заміщення. В цьому плані на північноамериканському континенті в України є непогані перспективи», – додав він.

ЗВТ з Канадою: чого чекати від взаємної торгової лібералізаціїЗона вільної торгівлі з Канадою може стати як прекрасною можливістю для нарощення експорту, так і насичити український ринок імпортованими канадськими товарами.

Експерт наголосив, що не варто переоцінювати митно-тарифну політику через ЗВТ, оскільки не так уже й багато товарів підлягають преференціям.

«Не всі товари користуватимуться преференціями через велику відстань. Слід розуміти, що сучасні ЗВТ не обмежуються лише лібералізацією митних режимів, а пов’язані з переходом до відповідних технологічних вимог на ринках, а також інтелектуальною власністю, регуляторним середовищем», – пояснив Сіденко.

Як уточнив спеціаліст, назву «зона вільної торгівлі» не слід сприймати буквально.

«ЗВТ з Україною вибудовуватиметься ближче до того формату, який Канада практикує в північноамериканській зоні вільної торгівлі. Для України це є стимулом для модернізації. Звісно, нічого не працюватиме, якщо внутрішні процеси, які відбуваються в Україні, не будуть належним чином підтримуватися», – проаналізував Володимир Сіденко.

Детальніше про основні положення угоди та зобов’язання між країнами – в матеріалі «ЗВТ з Канадою. Чого чекати від взаємної торгової лібералізації».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: