Чи є вигода для авторинку від ЗВТ України з ЄС?

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

Якщо проаналізувати статистику автопродажів у Німеччині за минулий рік і врахувати, що в нас підписана Угода про зону вільної торгівлі, то виникають питання.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, передає «Слово і Діло».

Згідно зі статистикою автопродажів, у Німеччині за минулий рік було продано 2653 нових російських автомобілів LADA. Це рівень приблизно SsangYong (3223 авто) і Lexus (3002 авто), навів експерт статистичні дані.

«Звичайно ж, німецьких авто було продано в 2017 році в багато разів більше, але все ж яка причина? Невже ностальгія? Купують наші емігранти, щоб згадати СРСР? Прагматизм німців і вибір відповідності ціна/якість вартістю 2 місячні німецькі зарплати?», – наголосив Назаренко.

Якщо серйозно, то з огляду на німецькі закони, там невигідно купувати старе авто через податки і вартість ремонту, тому зрозуміло, що прагматичні німці купують нові авто різних брендів, підкреслив він.

«Це цілком зрозуміло, але незрозуміло, з ким у ЄС тоді діє Угода про зону вільної торгівлі? Чому досі авто з ЄС імпортуються в Україну з ввізним митом (10 років перехідного періоду)? Хіба це вільна торгівля за наявності мита? Чому в ЄС продаються російські авто й навіть гіпотетично не можуть продаватися українські авто, навіть якби інвестор прийшов би і їх виробляв би, оскільки такі авто, відповідно до угоди з ЄС, поставлялися б з 10% митом і були б неконкурентоспроможними?», – додав експерт.

Незрозуміло, чому ЄС відгородилася від нас цим бар'єром у 10% і чому авто з ЄС не поставляються до нас безмитно, уточнив фахівець.

«Підписали ми, а продають у Німеччині російські авто. Це фактично Угода про вільну торгівлю без самої вільної торгівлі», – констатував Назаренко.

При цьому експерт зазначив, що загалом є позитивна тенденція на нашому авторинку.

«У січні українці придбали 6620 нових легкових авто, що на 40,6% більше, ніж у січні минулого року. Ринок нових авто зростає, незважаючи на крики «зрада». Тому є шанси, що в 2018 році буде продано не менш ніж 100 тисяч нових авто», – резюмував Олег Назаренко.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна заявила, що за тиждень буде зареєстрований законопроект щодо розмитнення іномарокСказано 7 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Відзначимо, вчора в Києві пройшла акція за доступне розмитнення автомобілів на єврономерах.

Нагадаємо, у ВР ще у вересні 2016 року збиралися зареєструвати законопроект про розмитнення іномарок, однак голова комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна провалила свою обіцянку.

Раніше ми повідомляли про те, що нового запровадять для водіїв у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: