Зона вільної торгівлі: чому Україна не може завоювати європейські ринки

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

З приводу роботи нашої ЗВТ є питання, в тому числі з приводу квот, тому що ми бачимо, що вже з цим є проблеми, зокрема в питанні вивезення наших товарів. Нам кажуть, що це зона вільної торгівлі, а насправді це квотування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

«Виходить, що багато наших галузей, які могли б продавати набагато більше, пов'язані квотуванням. Наші виробники від цього дуже страждають. Адже за фактом розрахунок дійсно був на те, що це буде ЗВТ, як випливає з назви», – констатував експерт.

«Виявилося, що крім того, що є мита, торгівля в ЄС дуже зарегульована. В першу чергу з акцентом на виробників країн ЄС, які там перебувають у привілейованому становищі», – пояснив фахівець.

Спроба продавати там зводиться до того, що формально нібито мит немає, але є квоти, акцентував він.

«При цьому є певні санітарні вимоги, які виконати набагато складніше», – уточнив експерт.

За його словами, таким чином ЄС просто захищає свій ринок, і так робить більшість країн світу, які хочуть розвиватися.

Україні потрібно розуміти, що ЄС у першу чергу захищає свій ринок і субсидує свою промисловість, аграрне господарство. Це розрахунок на те, що захист свого ринку створюватиме в них нові робочі місця.

«Не лише щодо ЗВТ, але й у питанні асоціації з ЄС, частина наших політиків були надто наївними, не розуміючи, що в першу чергу ЄС розглядає Україну як новий ринок для себе», – зазначив Якубін.

Крім того, в ЄС розраховували, що Україна в першу чергу виступатиме в ролі сировинної бази, підкреслив він.

«Тобто розрахунок був на те, що ми надаватимемо ту сировину, якої в ЄС немає. Але є частина конкурентних галузей, які є в нас, і могли б продавати свою продукцію в ЄС, але такі ж галузі розвинені й в ЄС. Тому їм невигідно, щоб наша продукція туди приходила без мит і квот», – додав експерт.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На його переконання, коли ми чуємо розмови про стандарти, це просто розмови про те, як захистити свій ринок.

«В ЄС механізм стандартів багато в чому прив'язаний до нетарифних методів захисту свого ринку. Тому Україні слід повчитися, як захищати свій ринок», – резюмував Олексій Якубін.

Детальніше про економічне співробітництво з Канадою – в матеріалі «ЗВТ з Канадою. Чого чекати від взаємної торгової лібералізації».

Нагадаємо, рік тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку. Загальний показник рівня його відповідальності – 56%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: