Гривня в 2019 році: чого очікувати від національної валюти

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Національній валюті України прогнозували круте піке вже до кінця цього року. Мовляв, вона впевнено перетне позначку в 30 гривень за долар і продовжить подорож до знецінення.

Дійсно, і уряд, і міжнародні інституції та експерти прогнозують неухильну девальвацію національної валюти. Втім, гривня так легко не здається. Попри те, що українська нацвалюта дещо знецінилася порівняно з літніми відносно «стабільними» для неї місяцями, однак поки тримається психологічного показника в 28 гривень за долар.

Це ненадовго, говорять скептики. Мовляв, не врятує навіть нова програма кредитування від МВФ. Валютне становище гривні прямо пропорційне спроможності української економіки демонструвати впевнене зростання. Наразі ж ці темпи дещо знизилися. До того ж впевненості в тому, що ситуація зміниться, не дає загальна тенденція з недостатніми діями щодо переорієнтації української економіки із суто сировинної на розвиненішу високотехнологічну. Україна залишається сильно залежною від цін на експортні товари, передусім сировинного походження.

Які ще фактори впливатимуть на формування курсу гривні в найближчі кілька місяців? І як це позначиться на пересічному українці?

Тягнуть, тягнуть – витягнути не можуть

Згідно з базовим сценарієм, закладеним у трирічну бюджетну резолюцію, в 2018 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 29,3 грн/дол., у 2019-му – 30,5 грн/дол., а в 2020-му – 31 грн/дол.

Бюджет-2019: що чекає на економіку, якщо депутати затягнуть голосування?Парламент ухвалив за основу та в цілому проект постанови про висновки й пропозиції до проекту держбюджету на 2019 рік.

Раніше бюджет на 2018 рік розраховувався, виходячи з курсу 30,1 грн/дол. Тобто або курс ще підвищиться, або в Нацбанку «перестаралися» й занадто ретельно стримували гривню від подальшого падіння. Звісно, такі речі мають свою ціну – так, наприклад, НБУ 6 разів із початку року піднімав облікову ставку – до 18%. Це один із найвищих показників у світі, який показує, наскільки дорого в Україні брати кредити в банках.

При цьому і в Мінфіні, і в НБУ запевняють, що заявлений у держбюджеті курс не є прогнозом, тому слід сприймати його виключно як технічний показник, взятий для розрахунків заради створення «подушки безпеки». До проекту бюджету-2019 закладають долар на рівні 29,4 грн.

Своєю чергою у МВФ більш оптимістичні в прогнозах і вважають, що середньорічний курс гривні за підсумками 2018 року становитиме 27,07 грн/дол., у 2019-му девальвує на 5,89% – до 28,655 грн/дол., а в 2020-му – ще на 4,43%, до 29,925 грн/дол.

Домоклів меч над гривнею

Навіть за оптимістичного прогнозу до 2020 року національна валюта поступово знецінюватиметься щодо долара на 1-2 гривні щороку.

Яким буде курс до кінця року та від чого залежить падіння гривні?У Нацбанку говорять, що курс валют стабілізувався, а МВФ прогнозує девальвацію гривні. Більше про валютні коливання знають експерти.

Курс національної валюти багато в чому визначається силою національної економіки, в тому числі рівнем виробництва, співвідношенням експорту до імпорту та багатьма іншими факторами. Українська економіка має слабкі позиції, відповідно, слід очікувати подальшої девальвації гривні. Питання лише в тому, як швидко вона втрачатиме свою вартість.

Наразі на гривню тиснуть кілька факторів. По-перше, негативне торгове сальдо (за підсумками перших 8 місяців різниця між експортом та імпортом в українській зовнішній торгівлі склала 5,5 мільярдів доларів). По-друге, погіршення світової кон'юнктури на сировинних ринках, в результаті чого може впасти валютна виручка. По-третє, високе боргове навантаження та пік виплат за зовнішніми боргами, який припаде на 2019-2021 роки, коли нам доведеться віддавати не менш ніж 5,5 мільярдів доларів щорічно. По-четверте, програма співпраці з МВФ, від якої залежить, чи зможемо ми перекредитуватися та повернути ці борги, чи ні. По-п'яте, можливе охолодження світової економіки, що ще більше відлякає потенційних інвесторів від України.

Як довго знецінюватиметься гривня?

Доти, доки українська економіка перебуватиме в затяжній кризі, складно говорити про стабільний курс національної валюти. Він стримується завдяки монетарним методам та значними грошовими переказами українців з-за кордону. Очікується, що цього року загальна сума грошових переказів трудових мігрантів досягне позначки в 11 мільярдів доларів. Ця сума є в кілька разів більшою за всі іноземні інвестиції в Україну в 2018 році разом узяті.

Наразі уряд створює вкрай мало економічних передумов для подальшої стабілізації та укріплення національної валюти. Коли варто говорити про скорочення державних видатків, як правило, підвищуються соціальні стандарти. Поки держава думає, як безболісно реформувати пенсійну систему, дефіцит Пенсійного фонду нарощується, серйозно впливаючи на стабільність економічної системи. Якщо збільшуються комунальні тарифи, а в пересічних українців вкрай мало способів заробити більше грошей – вмикаються компенсаторні механізми у вигляді субсидій. Кошти, які можна було б пустити на розвиток економічного потенціалу держави, йдуть на соціальні видатки.

Девальвація гривні: про що свідчать економічні показники та чого чекатиГотівковий курс долара трохи знизився, а в Нацбанку говорять, що курс стабілізувався. Більше про ситуацію знають експерти.

Саме тому експерти скептично оцінюють можливість гривні протистояти усім негативним факторам, й прогнозують її подальшу девальвацію. Щоправда, по-різному оцінюють темпи можливого знецінення. Частина аналітиків вважають, що гривня подолає психологічний рубіж у 30 грн/дол. уже в першому півріччі 2019 року. На це впливатимуть кілька чинників – традиційна девальвація напередодні та під час новорічних свят, а також очікування президентських виборів.

Втім, наступного року є всі шанси закріпитися на позиціях 29,3-29,5 грн/дол., вважають економісти. Якщо Кабмін продовжить співпрацю з МВФ, а вибори відбудуться без особливих потрясінь, тиск на курс національної валюти трохи послабиться.

Нарешті, є й суто «апокаліптичні» прогнози. Згідно з ними, на гривню очікують непрості часи з огляду на необхідність повернення значних коштів кредиторам, а також серйозними хвилюваннями на світових ринках, які призведуть до падіння цін на українські товари. За такого прогнозу знецінення може досягти й позначки у 38-40 грн/дол. Утім, поки що українські бізнесмени не вважають цей сценарій найбільш реальним і закладають на наступний рік показник курсу в 29 грн/дол.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: