Яким буде курс до кінця року та від чого залежить падіння гривні?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Згідно з бюджетом на 2018-й, на кінець року закладено 30,1 гривні за долар. Девальвація досягне до кінця року цього рівня.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи валютні коливання.

«Враховуючи величезні недонадходження до бюджету уряд разом із НБУ все одно девальвуватимуть гривню до такого показника, оскільки з цим пов’язані надходження до кошторису, а половина економіки зав'язана на зовнішньоекономічних операціях. Тому слід чекати того курсу на кінець року, що закладений у держбюджеті, – 30,1 гривні за доллар», – зазначив він.

Співвідношення курсу до долара та євро в нас іде відповідно до світового котирування, тобто від співвідношення долара-євро на світовому фінансовому ринку, пояснив експерт.

Тому, уточнив він, у нас буде дзеркальне відображення.

При цьому економіст не виключив різкого коливання курсу через фактор МВФ, зокрема якщо співпраця буде зупинена.

«Якщо не буде траншу МВФ, це безпосередньо вплине на курс у бік глибшої девальвації. Україні потрібно отримати кошти від кредиторів до кінця року», – підкреслив Андрій Новак.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

Економічний експерт Андрій Блінов також зазначив, що тенденції до зниження курсу протягом осінньо-зимового періоду братимуть гору через тиск імпорту, політичне забарвлення та боргову проблему.

«У плані пом'якшення можуть вплинути відносини з МВФ: почали говорити про нову програму. Випуск євробондів може різко пом'якшити календар виплат Мінфіну, в них з'являться кошти й зникне ризик того, що в найближчі шість місяців Мінфін купуватиме валюту для виконання зовнішніх платежів», – пояснив експерт.

При цьому, за його словами, один зі сценаріїв передбачає, що ми матимемо неглибоку девальвацію до кінця року, прогнозований курс буде 28,5-29,5 гривень за долар.

Більше про коливання курсу – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: