Ціни на газ: чи буде стрибок інфляції та яка ситуація із субсидіями

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

На сьогодні катастрофічних наслідків для економіки через підвищення цін на газ на 23,5% не буде. Нічого особливо страшного не станеться.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи підвищення цін на газ.

«Наша економіка відчувала набагато більші труднощі за останні чотири роки, особливо в період із 2014 до 2016 року. Тоді економіка втратила більш ніж половину ВВП. Це катастрофічний удар, проте економіка вистояла й останні два роки ми вже маємо відносну стабільність, щонайменше припинилося падіння й почалося зростання, нехай на 3%. Відповідно, говорити, що буде значний виток інфляції, не варто», – зазначив Невмержицький.

За його словами, на сьогодні має місце тіньовий обіг капіталу в економіці, який становить, за різними оцінками, близько 50% ВВП. Це величезна сума.

Безумовно, уряд має важелі, щоб зменшувався цей відсоток, якщо політика уряду буде спрямована на повернення в легальне поле, додав він.

Щодо субсидій, то сама ситуація, коли субсидії необхідні більшій частині населення, говорить про те, що цей підхід не є збалансованим і раціональним, уточнив експерт.

Нові правила надання субсидій: що зміниться в 2018-2019 рокахЗ 1 травня діють нові правила надання субсидій. Слово і Діло розбиралося, що змінилося для українців.

«Фактично, це поїдання бюджетних коштів. Коли гроші з бюджету безпосередньо надходять до кишень монополістів, які володіють енергетичними підприємствами, – це пряма цинічна корупція. Відповідно, продовжувати таку ситуацію далі не можна», – підкреслив він.

Якби були знижені ціни на комунальні послуги до таких, які населення зможе самостійно оплачувати, й не доводилося виділяти гроші з бюджету на покриття підвищених цін, то це дало б колосальну економію, акцентував економіст.

«Якщо пустити ці гроші на розвиток енергетичної галузі, то бюджет отримає зростання. Сам факт вирішення питання за рахунок субсидій і підвищення цін на комунальні послуги шкодить економічній безпеці й стає непосильним тягарем для економіки», – пояснив він.

На його думку, ця ситуація не дозволяє економіці вільно розвиватися.

«Виправдання, що МВФ вимагає збільшення субсидій, – однобокий підхід у тому аспекті, що МВФ не може виставляти одиничну вимогу. МВФ може вимагати збалансованого бюджету, налагодження економічних процесів. Це маніпуляція, яка лобіюється монополістами, які володіють енергетичними підприємствами. Ця ситуація не дозволяє економіці розвиватися», – резюмував Євген Невмержицький.

Більше про нові правила надання субсидій – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: