Бюджет-2019: що чекає на економіку, якщо депутати затягнуть голосування?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт
Олег Гавришекономічний експерт

Є сподівання, що народним депутатам вистачить відповідальності ухвалити державний бюджет на 2019 рік до першого грудня, як це й передбачено Бюджетним кодексом.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав економіст Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло.

За його словами, неухвалення держбюджету означатиме не лише саботаж співпраці України із західними країнами.

«Це також унеможливить підвищення розміру пенсій і зарплат учителям. Це також не дозволить забезпечити фінансування низки програм у медичній сфері, пов'язаних із цільовим фінансуванням діагностики хвороб: мамографія, рентген, ультразвукова діагностика тощо. Також буде заблоковане фінансування реформи екстреної медичної допомоги», – зазначив економіст.

Головне, що мають усвідомлювати народні депутати, – уряд не зможе дозволити собі завищені прогнози доходів і, відповідно, видатків держбюджету, підкреслив він.

Цього не сприйматиме МВФ, держбюджет має бути реалістичним, додав експерт.

«Далеко не завжди можна погодитися з рекомендаціями МВФ. Але без такого цербера нам, на жаль, поки що не обійтися», – уточнив він.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

Своєю чергою в коментарі «Слову і Ділу» економічний експерт Олег Гавриш розповів, що держбюджет потрібно ухвалити вже в листопаді, оскільки від цього залежить, чи буде в нас кредит. МВФ без ухваленого бюджету грошей не дасть.

«Якщо затягнемо «під ялинку», почнеться інфляція й нескінченне ослаблення гривні. Кредит ми мали отримати ще в березні. При цьому в січні в нас розрахунок за газ, піде багато грошей. Це може закінчитися ослабленням гривні. Щоб її утримати, потрібні будуть гроші МВФ на поповнення резервів», – пояснив він.

Нагадаємо, 18 жовтня парламент ухвалив за основу та в цілому проект постанови №9000-П про висновки й пропозиції до проекту держбюджету на 2019 рік.

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: