Ціни на газ в обмін на транш. Чи був інший спосіб наповнити бюджет?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

На сьогодні купівельна спроможність населення й бізнесу вкрай низька. Є великі заборгованості за поточними платежами. Образно кажучи, можна уявити ситуацію, що клієнт взяв у банку позику, а йому вирішили підвищити процентну ставку. Приблизно так зараз ыз нашим ринком і населенням.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи заяву прем'єр-міністра про те, що Україна без кредиту Міжнародного валютного фонду не уникне дефолту, а тому змушена була виконати його умову й підвищити ціну на газ.

Економіст підкреслив, що підвищувати ціну на газ з економічної точки зору неправильно. Зараз ситуація лише ускладнюється.

«Те, що без підвищення цін на газ країні загрожує дефолт, є маніпуляцією. Золотовалютні резерви на сьогодні скоротились, але все одно вони на рівні 16 мільярдів доларів. Так, наступного року в нас ідуть виплати. Цей транш МВФ, звичайно, поповнить золотовалютні резерви, певним чином поліпшить фінансову ситуацію порівняно з тією, що є зараз. Однак немає підстав говорити про дефолт», – зазначив Невмержицький.

За його словами, для цього достатньо порівняти навіть кілька показників, наприклад, близько 10 мільярдів доларів – цифра надходжень від наших заробітчан.

Ціна на газ для українців зросла: що раніше обіцяли політикиУкраїнці з 1 листопада платитимуть за газ на 23,5 відсотки більше. Що раніше з приводу вартості газу обіцяли політики, розбиралося Слово і Діло.

«Так, те, що наші громадяни їдуть на заробітки, – цілий комплекс проблем. По-перше, питання в тому, чому вони їдуть, але якщо ми маємо вже цю ситуацію, то варто було б врахувати, що 10 мільярдів доларів повертаються в Україну як перекази наших громадян. Своєю чергою ця цифра в десять разів більша, ніж черговий транш. Логічним буде запитання, чи може уряд зробити щось, щоб ці платежі йшли до країну легко, без комісії, захищено», – уточнив він.

Економіст додав, що абсолютно реалістично зробити сприятливий режим для переказів, адже ці кошти й так ідуть додому, але при цьому громадяни втрачають на переказах.

За його словами, втрати становлять понад 10% у результаті шахрайства. Велика частина цих грошей іде повз бюджет, оскільки громадяни змушені знаходити самостійно шляхи для перерахування цих коштів.

«Отже, якби уряд взявся за це питання, надав би механізм, створив би програму, економіка отримала би без будь-яких відсотків більше, ніж те, що надає МВФ», – пояснив експерт.

І це лише один аспект, як збільшити бюджет країни, є й інші заходи, наголосив він.

«Чому, наприклад, не захистити інвесторів та IT-галузь? Країна отримала б десятки мільярдів. Можливостей ще багато. Тому підвищення цін на газ у прив'язці до дефолту – це маніпуляція та обман населення. Чому таким чином поводиться уряд – уже інше питання», – резюмував Євген Невмержицький.

Огляд обіцянок політиків з приводу цін на газ – за посиланням.

Нагадаємо, 15 лютого 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: