НБУ пояснив причини зростання цін у вересні

Читать на русском
У Нацбанку зазначили, що інфляційний тиск залишається високим, незважаючи на ослаблення продовольчої інфляції.

Інфляція в річному обчисленні у вересні була вищою за прогноз Нацбанку, в тому числі за рахунок цін на паливо.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 10 жовтня, повідомляється на сайті НБУ.

Що впливатиме на інфляцію в 2019 році?Кабінет міністрів прогнозує, що рівень інфляції в 2019 році становитиме не більш ніж 10 відсотків. Більше про фактори впливу знають експерти.

Зазначається, що інфляційний тиск залишається високим, незважаючи на ослаблення продовольчої інфляції. Високі темпи зростання цін підтримуються стійким внутрішнім попитом, швидким зростанням заробітних плат і різким подорожчанням нафти на світових ринках.

«Темпи зростання цін на послуги у вересні знизилися. Подальший тиск з боку збільшення витрат, зокрема на оплату праці, й з боку споживчого попиту призвели до прискорення зростання вартості послуг закладів з особистого догляду, відпочинку, з надання туристичних, медичних послуг тощо. Водночас тривало уповільнення зростання вартості послуг громадського харчування, перш за все завдяки зниженню темпів зростання цін на продукти харчування», – повідомили в НБУ.

У прес-службі зазначили, що зростання цін на сирі продукти харчування у вересні сповільнилося, що відповідало прогнозам Національного банку.

«Ціни на фрукти очікувано поглибили падіння завдяки високим показникам врожаю яблук та інших фруктів і ягід. Продовжувалося зниження цін на овочі: дешевшали перець і баклажани, а також тривало падіння цін на огірки, бобові й часник. І водночас прискорилося зростання цін на овочі борщового набору через затримку зі збиранням врожаю пізніх сортів цих культур, що може пояснюватися великою кількістю опадів у вересні. Крім того, прискорилося зростання цін на борошно. Це вплинуло на вартість хлібобулочних виробів», – ідеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися й були нижчими за липневий прогноз унаслідок відтермінування підвищення тарифів на газ для населення.

«У вересні сповільнилося зростання цін на алкогольні напої, а також цін на тютюнові вироби. Водночас зберігався тиск на адміністративні ціни через прискорення зростання заробітних плат і цін на паливо. Зокрема, до високих темпів зростання вартості послуг транспорту додалося прискорення зростання вартості проїзду в маршрутних таксі. Крім того, з 10 вересня були підвищені тарифи на окремі послуги поштового зв'язку», – повідомили в НБУ.

У Нацбанку додали, що зростання цін на паливо прискорилося на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та ослаблення обмінного курсу гривні.

Нагадаємо, споживчі ціни у вересні зросли на 1,9%.

Також повідомлялося, що в Нацбанку зробили поквартальний прогноз інфляції на наступний рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: