Як працюють міністри Гройсмана: дайджест обіцянок Кабміну з 2 до 30 жовтня

Читать на русском

У жовтні члени Кабінету міністрів дали вдвічі більше обіцянок, ніж у вересні, – 44 нових запевнення. Ще 10 обіцянок чиновники виконали, а 6 – провалили. Традиційно найбільше напланував прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Найбільше обіцянок стосувалися інфраструктури (30% запевнень), енергетики (13%), національної безпеки (13%) та соціального захисту (10%).

Мабуть, найбільш болючим для українців стало провалене запевнення Гройсмана, що газ для населення не подорожчає. Ще взимку минулого року він у цьому твердо переконував і себе, і нас, але 19 жовтня 2018 року Кабмін ухвалив рішення про підняття ціни на газ для населення з 1 листопада 2018 року на 23,5%.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Тепер прем’єр більш обережний у своїх обіцянках і переконує, що зростання ціни на блакитне паливо для українців не сягне вище 35%.

«Питання про те, що потрібно робити ще одне підвищення на 35%, не стоїть і не може стояти, цього не станеться, тому що це неприйнятно для українських громадян. І я тут виступаю на боці людей», – сказав Гройсман і запевнив, що до кінця опалювального сезону 2018/2019 ціна на газ для населення більше підвищуватися не буде.

Ще глава Кабміну пообіцяв, що допоможе відновити все, що було зруйновано внаслідок вибухів на арсеналі в районі селища Дружба Ічнянського району Чернігівської області. Наразі уряд виділив із резервного фонду держбюджету 100 мільйонів гривень на подолання наслідків надзвичайної ситуації.

Щодо побоювань пенсіонерів з приводу того, що «Укрпошта» відмовляється доставляти пенсії через низький тариф на цю послугу, Гройсман запевнив, що цього не станеться. Також він виконав обіцянку про те, що найближчим часом в «Укрпошті» буде створена незалежна наглядова рада.

«Коли немає наглядової ради, ніхто не наглядає за менеджментом компаній. У нас «Укрзалізниця», «Укренерго», «Укрпошта», ми всі їх створимо найближчим часом, незалежні наглядові ради», – заявив Гройсман.

Невдовзі Кабмін погодив кандидатури п'яти незалежних членів та двох представників держави в наглядовій раді публічного акціонерного товариства «Укрпошта». Нагадаємо, уряд оголосив конкурс із відбору незалежних членів наглядової ради 25 червня 2018 року.

Багато нових інфраструктурних обіцянок дав міністр інфраструктури Володимир Омелян. Зокрема, він запевнив, що швидкісний потяг від центрального вокзалу в Києві до аеропорту «Бориспіль» буде запущений до кінця листопада.

Також Омелян обіцяв, що термінал F аеропорту «Бориспіль» відновить роботу навесні 2019 року, а українська авіакомпанія SkyUp почне виконувати регулярні рейси до кінця поточного року.

Щоправда, він уже неодноразово помилявся з термінами початку роботи SkyUp, а ось обіцянку щодо лоукостера Ryanair виконав. Омелян переконував, що ірландська компанія розпочне польоти до Львова восени. Перший літак Ryanair приземлився у Львові 30 жовтня 2018 року. Авіакомпанія виконуватиме рейси з міжнародного аеропорту «Львів» до Кракова, Варшави, Дюсельдорфа, Меммінгема та Лондона.

Уляна Супрун провалила обіцянку про те, що до кінця 2018 року МОЗ запровадить у всій країні електронні рецепти. В жовтні заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк повідомив, що впровадження електронної медичної картки пацієнта та електронного рецепта почнеться з 2019 року. Лікарі первинної ланки почнуть відходити від паперової роботи й перейдуть до ведення електронної історії хвороби

Проте, як і обіцяла виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я, восени запрацювала «гаряча лінія» Національної служби здоров'я. Номер телефону кол-центру – 1677. Це перший в Україні контакт-центр, який обслуговуватиме пацієнтів, лікарів та керівників закладів охорони здоров’я.

Також Супрун пообіцяла, що з другої половини 2019 року проведення низки аналізів для українців стане безкоштовним за умови направлення від сімейного лікаря.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, скільки члени Кабміну заробили у вересні.

Як працювали президент та його команда у вересні, дивіться на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: