Річниця місцевих виборів: як мери виконували обіцянки протягом 3 років

Читать на русском

Рівно три роки тому в Україні пройшли місцеві вибори, на яких голосували за депутатів місцевих та сільських рад, а також селищних і міських голів. Вибори мерів проходили в 19 обласних центрах країни й переможці визначилися лише в другому турі. Сьогодні «Слово і Діло» розбиралось, як обрані в 2015 році мери виконували свої обіцянки протягом трьох років. Ми враховували не лише рівень виконання їх запевнень, але й позицію міста в рейтингу за рівнем задоволеності місцевою владою та місце в рейтингу прозорості міст.

Відзначимо, що ніхто з 19 мерів обласних центрів не виконав навіть половини обіцянок. Найвищий показник – у міського голови Вінниці Сергія Моргунова, який зміг реалізувати 46% своїх запевнень. Загалом, за результатами опитування, ним задоволені 68% громадян (непоганий показник – 6-те місце в рейтингу), причому з минулого року ця цифра зросла. До речі, за результатами опитування, Вінниця також посідає найвищу позицію за рівнем задоволеності послугами в місті.

Уникнути снігового полону: як мери готуються до холодівУкраїнські мери активно готуються до холодів і снігу. Вивчили, хто скільки закупив техніки або солі.

У рейтингу прозорості 100 найбільших міст України Вінниця перебуває на 3-му місці. Рейтинг складався на основі аналізу таких показників, як інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, житлова політика, бюджетування й контракти, виділення фінансів, соціальні послуги, кадрові питання, професійна етика й конфлікт інтересів, відомості про землекористування та будівельну політику, комунальні підприємства та майно й освіта. Найвищий бал місто отримало за доступ і участь. Це означає, що у Вінниці громадськість може брати активну участь в управлінні містом.

Трохи менше, 45% обіцянок, виконав мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. При цьому лише 23% жителів міста задоволені його роботою, це один із найнижчих показників. У рейтингу прозорості Миколаїв опинився на 15-му місці, отримавши найвищі бали за доступ і участь, а також інформацію про роботу органів місцевої влади.

Третє місце за рівнем виконання обіцянки ділять столичний мер Віталій Кличко та мер Тернополя Сергій Надал – по 43%. При цьому в Надала більша підтримка серед жителів міста – його діяльністю задоволені 54% опитаних, у той час як діяльністю Кличка – лише 41%. Однак у рейтингу прозорості міст Київ значно обійшов Тернопіль, посівши 7-ме місце (найвищий бал столиця отримала за інформацію про роботу місцевої влади). Тернопіль посів лише 44-те місце.

Менше за всіх обіцянок виконали мер Львова Андрій Садовий (який, до слова, має намір балотуватися на посаду президента України) та мер Херсона Володимир Миколаєнко – по 14%. Роботою Садового задоволені 53% опитаних львів'ян, у рейтингу прозорості місто посідає 6-те місце. У Херсона не все так добре: діяльністю мера задоволені лише 24% жителів.

А ось робота Геннадія Кернеса задовольняє 75% жителів Харкова, вищого показника немає в жодного мера. При цьому Кернес зміг виконати лише 27% своїх обіцянок. У рейтингу прозорості Харків також посів не надто високу позицію (48), але отримав найвищий бал за інформацію про роботу місцевої влади.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» підрахувало, скільки землі є у власності або в оренді в 21 мера та членів їхніх сімей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: