Скільки землі у мерів обласних центрів України

Читать на русском

Виходячи з даних у деклараціях мерів українських обласних центрів, сукупно вони володіють 25 гектарами землі. «Слово і Діло» підрахувало, скільки землі у власності або в оренді в 21 мера та членів їхніх сімей. З огляду на те, що Луганськ, Донецьк і Крим тимчасово окуповані Росією, а в Луцьку зараз призначений виконувач обов'язків мера, ми взяли для підрахунків декларації 21 мера обласних центрів.

Виходить, що 21 сім'я в Україні розпоряджається 25 гектарами землі. Безумовно, наші мери не є латифундистами й у власників великих агрохолдингів зосереджені сотні тисяч гектарів цінних українських чорноземів. Але якщо вдуматися, то стільки ж землі – 25 га – отримали під забудову в 2017 році 418 учасників АТО в Мукачеві.

Україна зобов'язана зняти мораторій на продаж землі – ЄСПЛЧинний в Україні мораторій на продаж та купівлю земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.

«На сесії Мукачівської міськради депутати виділи 418 земельних ділянок учасникам АТО. Кожен із захисників отримав наділи по шість соток. Загальна площа масиву майже 25 гектарів. Йдеться про земельні ділянки в південній частині міста Мукачева, в районі вулиці Івана Франка», – повідомляла в 2017 році місцева преса, а мер Мукачева з гордістю заявив, що місто першим у країні виконає борг перед нашими захисниками.

Найбільше землі задекларував мер Чернігова Владислав Атрошенко. За його сім'єю значаться 9 ділянок загальною площею майже 8 га. На другому місці – міський голова Рівного Хомко, який володіє 5,2 га землі. І замикає трійку лідерів мер Одеси Труханов. Його сім'я офіційно володіє двома ділянками площею майже 2,8 га.

В малоземельних областях західної України скромні мери Івано-Франківська та Чернівців виявилися справжніми містянами, оскільки в них узагалі немає землі, навіть дачі в шість соток. Також без власної ділянки землі живе мер Харкова Геннадій Кернес.

Мер Києва Кличко володіє лише 25 сотками. Це при тому, що в деяких селян присадибні ділянки лише стартують з площі в чверть гектара. Ще скромніший мер Львова Садовий, у якого лише 10 соток дорогоцінної галицької землі.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що ЄСПЛ дійшов висновку, що чинний в Україні мораторій на продаж і купівлю земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Також Всесвітній банк назвав вартість української землі після скасування мораторію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: