Громадський бюджет Києва: які проекти будуть реалізовані в 2018-2019 роках

Читать на русском

Київ став першим українським містом, жителі якого мають реальний інструмент управління його розвитком. З 2016 року кияни можуть формувати суспільний бюджет, тобто самі вирішуватимуть, на що витратити гроші, й зможуть запропонувати свій проект. «Слово і Діло» розбиралось, які проекти в межах громадського бюджету будуть реалізовані в 2018-2019 роках.

Ознайомитися з усіма запропонованими проектами жителі столиці можуть на сайті громадського бюджету. Там же можна проголосувати за цікавий варіант. Після завершення голосування міська адміністрація стверджує список переможців і передає відповідним підрозділам для включення до міського або районного бюджету. Своєю чергою розпорядники бюджетних коштів, відповідальні за проект, забезпечують їх реалізацію.

На 2018 рік із загального обсягу видатків Києва (49,1 млрд грн) 100 млн грн передбачено саме на громадський бюджет. Наступного рік ця цифра зросла до 150 млн грн.

На кошти з громадського бюджету на 2018 рік претендували 809 проектів, підтримку отримав 141 проект. Реалізовано поки лише 22 проекти, решта – в процесі. Найдорожчим є проект з категорії IT – вільний доступ до WI-FI на Солом'янці. Для його реалізації необхідно 2 млн грн, і ці кошти ще не освоєні. Однак технічне рішення вже розроблене й відбувається підготовка до процедури закупівлі.

Трохи менше необхідно для реалізації проекту в галузі енергозбереження – 1,9 млн грн, проект також на стадії реалізації. Майже всі кошти освоєні в межах проекту у сфері освіти – 393,4 тис. грн із 395,5 тис. Ідея полягає у створенні Kyiv Radio School (школа радіожурналістики), мета якої забезпечити підготовку всіх охочих киян, надати можливість реалізувати отримані здібності та популяризувати радіо. Зараз уже розпочата закупівля ноутбуків та іншого обладнання, а також оплачені послуги лекторів.

Найменше коштує культурний проект зі створення творчого простору для творчих людей – 187,5 тис. грн. Проект перебуває на етапі розробки тендерної документації.

У середині вересня закінчилося голосування за громадський бюджет на 2019 рік, уже оголошені переможці. Цього разу до конкурсу допустили 940 ініціатив, 341 проект отримав найбільшу підтримку киян. Вартість найдорожчого проекту – 2,6 млн грн, він полягає в оновленні центрального палацу урочистих подій Києва.

Крім того, значну підтримку жителів столиці отримали ідеї відремонтувати деякі спортивні майданчики, провести фестиваль дитячо-юнацької творчості, створити дитячий Центр медико-психологічної реабілітації, створити екопарк та медіашколу.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко розкритикував стан столичного Палацу спорту й назвав споруду «сараєм із минулого».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: