Уникнути снігового полону: як мери готуються до холодів

Читать на русском

Взимку, коли випадає «раптовий» сніг, багато міст часто виявляються не готовими до такого розвитку подій. Засипані дороги, пробки, транспортний колапс – вірні супутники Києва в зимові місяці. І це незважаючи на те, що готуватися до холодів влада починає завчасно. Сьогодні «Слово і Діло» вивчало, що українські мери роблять у межах підготовки до зимового періоду.

Київська влада, щоб хоча б цього разу уникнути «снігового полону», першою в Україні закупить снігоплавильні комплекси. За словами мера Віталія Кличка, купити ці машини економічно вигідніше, ніж вивозити сніг із міста вантажівками. «Будемо відверто говорити, золотий сніг, якщо його вивозити за 30-40 кілометрів від міста», – зазначив він. Крім того, місто закупить ще 50 одиниць техніки, при тому, що 44 одиниці вже придбали. Для прибирання вулиць від снігу підготують 370 одиниць спеціальної техніки, також буде організоване цілодобове чергування не менш ніж п'яти снігоприбиральних машин (коли сніг випаде).

Зима близько: які обіцянки дають політики в зв'язку з опалювальним сезономЗниження тарифів, субсидії, ціна на газ – що обіцяють політики до та під час опалювального сезону, розбиралося Слово і Діло.

До опалювального сезону, який ось-ось настане, столиця вже готова. Зокрема замінили понад 23 кілометри трубопроводу.

У Львові цього року проведуть експеримент і відмовляться від посипання вулиць сумішшю піску, натомість використовуватимуть реагенти. Експеримент почнуть із Галицького району, на закупівлю реагентів потрібно близько 10 млн грн. Також місто в лізинг придбає 20 снігоприбиральних машин і пилососів.

У Харкові вже підготували 89% запланованої дорожньої техніки – 239 одиниць. Заготовлено 6,5 тис. тонн солі й понад 112 кубометрів піску (це менш ніж половина запланованого). У Дніпрі до цієї зими готувалися ще з минулого року, коли влада закупила 142 одиниці снігоприбиральної та комбінованої техніки, це коштувало 63 млн грн. Цього року продовжать закуповувати малогабаритну техніки. Крім того, штрафуватимуть власників комерційних підприємств, якщо вони не стежитимуть за прилеглою територією.

Нові правила надання субсидій: що зміниться в 2018-2019 рокахЗ 1 травня діють нові правила надання субсидій. Слово і Діло розбиралося, що змінилося для українців.

97% житлового фонду Житомира, а також школи, дитсадки, лікарні та соціальні об'єкти готові до опалювального сезону. Спочатку тепло там планували дати 15 жовтня, але через сприятливу погоду можуть відтермінувати на кілька днів. До роботи в зимовий період підготовлено 85% водопровідних, 87% каналізаційних, 96% теплових мереж та 98% котелень. Спецтехніка та комунальний транспорт готові на 95%.

У Сумах опалення в житлових будинках включать 18-20 жовтня, але в п'яти установах – пологовому будинку, краєзнавчому музеї, обласному центрі реабілітації дітей-інвалідів, обласному диспансері та пансіонаті для ветеранів – тепло вже є. Загалом, житловий фонд готовий більш ніж на 92%. У Хмельницькому вже дали опалення в лікарнях, але на комунальному підприємстві «Південно-Західні тепломережі» виникли проблеми з початком опалювального сезону. Через борги населення підприємству не вистачає коштів на закупівлю природного газу, а це означає, що тарифи можуть вирости.

Аналогічна проблема в Рівному: мешканці заборгували за тепло 100 млн грн, але опалювальний сезон влада обіцяє почати вчасно. Однак тарифи для населення також зростуть.

У Тернополі також підготували спецтехніку для прибирання доріг – 164 одиниці, більш ніж 90% запланованого, й заготовлена майже 21 тис. тонн посипочного матеріалу. У Вінниці до роботи в зимових умовах готові 24 одиниці техніки й уже укладені договори на поставку солі.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, нові тарифи на тепло можуть бути встановлені через місяць після підвищення Кабінетом міністрів ціни на газ для населення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: