Томос про автокефалію УПЦ: в РПЦ заявили, що не підкоряться рішенню Константинополя

Читать на русском
Російська православна церква не зобов'язана підкорятися рішенням Вселенського патріархату, заявили в Московському патріархаті.

Російська православна церква не зобов'язана підкорятися рішенням Вселенського патріархату.

Про це заявив секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату Ігор Якимчук, повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на російські ЗМІ.

Екзархи приступили до останнього етапу щодо автокефаліїЕкзархи Вселенського патріарха повернулися зі Стамбула в Україну, щоб продовжити роботу над останнім етапом надання українській церкві томосу.

Підкреслимо, що напередодні Варфоломій виступив із заявою про те, що не має наміру відступати в питанні надання автокефалії УПЦ, і підкреслив, що РПЦ має рано чи пізно послідувати цьому рішенню, «оскільки в неї немає іншого вибору».

Якимчук не погодився з позицією Варфоломія про те, що Константинополь має виключні права.

«Православний Вселенський собор не передбачає особливих привілеїв для Константинопольського патріархату. Крім привілеїв честі, що не дають будь-яких владних повноважень поза межами цієї церкви. Відповідно, жодної потреби підкорятися рішенням Константинополя ані в Російської православної церкви, ані в будь-якої іншої немає», – заявив він.

Представник РПЦ заявив, що вважає нинішню лінію поведінки Варфоломія «неправославною католицькою», коли одному з предстоятелів надаоюються якісь особливі повноваження.

«Російська церква не згодна з таким підходом. Він порушує чистоту православної віри», – сказав він.

Нагадаємо, константинопольський патріарх Варфоломій заявив, що Константинопольський патріархат не відступить у питанні надання автокефалії Української православної церкви, незважаючи на заклики Російської православної церкви (РПЦ).

Як повідомлялося, Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета й підтримав продовження надання автокефалії Україні. У відповідь на рішення Синоду Константинопольського патріархату Синод РПЦ 15 жовтня вирішила повністю розірвати відносини з Константинопольським патріархатом.

Крім того, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон заявив, що РПЦ визнала Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником. Також у РПЦ заявили, що Константинопольський патріархат має вибачитися за шкоду, якої «світовому православ'ю завдало рішення надати УПЦ автокефалію».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: