Рішення про надання автокефалії Україні вже ухвалили – Порошенко

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко заявив, що рішення про надання автокефалії православній церкві в Україні вже прийнято.

Президент України Петро Порошенко заявив, що рішення про надання автокефалії православній церкві в Україні вже прийнято.

Про це він повідомив під час брифінгу в четвер, 11 жовтня, пише «Слово і Діло».

Розпочався вирішальний Синод щодо автокефалії. Що далі та з чим будуть проблеми?У Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос про автокефалію української церкви. Збори вищої церковної ієрархії триватимуть із 9 до 11 жовтня.

«Господь побачив боротьбу українського народу за свою незалежність, він почув наші молитви і він гідно оцінив нашу працю. Йому стало так завгодно, щоб його Святість Вселенський патріарх Варфоломій і Синод Константинопольської церкви-матері сказали довгоочікуване «Так». Помісній автокефальній православній церкві України бути», - заявив глава держави.

Він підкреслив, що рішення Вселенського патріарха і Синоду «остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковноправовим документом про Україну, як ніби канонічної території Руської Церкви».

«...Світове православ'я, як колись написав його Святість Варфоломій, - «це сузір'я незалежних і рівних національних церков». І, дорогі друзі, нарешті в цьому сузір'ї засяє і наша українська зірка. Рішення про надання автокефалії вже прийнято. Підкреслюю, рішення про надання автокефалії України прийнято!»- повідомив Порошенко.

Нагадаємо, що раніше Патріарх Варфоломій заявив, що Українська церква отримає автокефалію, тому що це її право. Він додав, що не боїться погроз Росії щодо надання Томосу Україні. У липні Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив намір надати автокефалію Українській православній церкві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: