Україна отримала автокефалію. Завдяки чому та чи є ризик релігійної війни?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Костянтин Бондаренкополітолог

11 жовтня за підсумками засідання Синоду було оголошено, що Константинополь продовжує процедуру надання автокефалії української церкви. Згідно з рішенням, Вселенський патріархат приступає до процедури надання томосу Україні. Отримання томосу означає повну незалежність УПЦ від інших церков та її самостійність. Відтак, автокефальна церква має повне самоврядування. УПЦ отримує право обрання предстоятеля, може видавати статути, канонізувати святих. До слова, ще 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву. Тим часом предстоятель УПЦ КП Філарет повідомив, що за результатами голосування Об'єднавчого Собору помісна автокефальна православна церква отримає нового голову. Серед учасників Собору – 41 архієрей Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви та 10 архієреїв Московського патріархату.

Політолог Петро Олещук зазначив, що Україна саме зараз отримала позитивне рішення щодо автокефалії через низку аспектів.

Константинополь сказав «так». Чому зараз?

«Умови, які були названі в документі, виникли не вчора, а 350 років тому. Саме зараз склалася відповідна ситуація. Раніше в Константинополі побоювалися порушувати це питання через колосальний вплив РФ та російської церкви в світі. Зараз, коли Росія стала дуже токсичною державою, коли вже асоціювати себе з РФ публічно для багатьох країн стало неприпустимо, в Константинополі вирішили, що це оптимальний час», – пояснив політолог.

Він звернув увагу, що показує ситуація в православних церквах, лише деякі з них, невелика кількість, прямо чи опосередковано підтримали позицію РФ, а інші або утрималися від коментарів, або підтримали Константинополь, навіть ті, які здавалися лояльними до РФ.

«Настрої українського керівництва й, звичайно, міжнародна політична ситуація, адже РФ стає дедалі більш токсичною, від неї публічно намагаються триматися якомога далі, сприяють», – уточнив Олещук.

Автокефалія для України. Що це означає?

Експерт додав, що за підсумками вчорашнього рішення Константинополь скасував відповідні прерогативи Москви щодо затвердження Київського митрополита.

«Вселенський патріархат фактично підпорядкував ієрархію, церковну юрисдикцію собі. На практиці в церковних ієрархів немає альтернативи, окрім як об’єднуватися й створювати помісну церкву. Якщо вони її створювати не будуть, це означатиме, що вони повністю віддають контроль над усіма процесами безпосередньо вже Константинополю», – підкреслив він.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

Тобто або вони створюють самі свою церковну юрисдикцію, вирішують питання самі, або будуть змушені з будь-якого питання звертатися до Константинополя, акцентував політолог.

Він наголосив, що це буде мотивувальним моментом, щоб не затягувати з процесом створення єдиної церкви.

Буде об’єднання церков, але ідеологічне об’єднання триватиме досить довго. Якщо це справді буде об’єднання, то будуть люди різних поглядів, з якими нічого зробити не можна, констатував експерт.

Реакція Кремля

За його словами, будуть проблеми, пов’язані з тим, що тепер потрібно формувати нову юрисдикцію помісної церкви. Відповідно, немає впевненості, що кількість єпископів нової помісної церкви відповідатиме кількості єпископів кожної з церков, які її мають створити.

Тут багато нюансів, проблем. Москва використовуватиме це з метою зриву процесу створення помісної церкви, уточнив Олещук.

На його переконання, цілком можливі провокації, в тому числі збройні. Всі монастирі УПЦ МП – це філії РФ на території України. Віддавати їх просто так – це для РФ як віддати останній форпост свого впливу на території України, тому тут узагалі складно прогнозувати, в що це може вилитися.

Було б наївно сподіватися, що завтра в МП зберуться й погодяться на єдину помісну церкву. Якась частина УПЦ МП долучиться до об’єднавчого процесу, але провокації, скоріш за все, будуть, додав експерт.

На його думку, важливо, як спрацюють правоохоронні органи в цій ситуації.

Навряд чи Росія відіграється на Донбасі. Скоріш за все, спробують спершу організувати якісь збройні загострення на території України. Слід очікувати провокацій на території монастирів, Лавр. Вони обіцяли релігійну війну.

«Росія обґрунтовувала відразу, що якщо буде автокефалія для України, це означатиме релігійну війну. РФ виконуватиме свої обіцянки. Спробує щось влаштувати, але питання в тому, наскільки їй це вдасться», – підкреслив Олещук.

Політолог припустив, що якщо ситуація буде зовсім критичною, то РФ може проголосити перенесення центру УПЦ МП на територію ОРДЛО. Наприклад, проголосять митрополита Київського у вигнанні для керівництва Українською православною церквою. Відповідно, оголосять, що це священна війна.

Проте якщо РФ піде цим шляхом, це означатиме для них остаточний розрив із Константинополем, світовим православ’ям, пояснив він.

«Тоді РПЦ перетвориться з церкви православної на якусь окрему конфесію, яка належатиме до інших православних церков, як до католицької чи будь-якої протестантської конфесії», – акцентував експерт.

Томос, православ’я та «русский мир»

Однозначно, для Росії це питання ключове й просто так вони не відступляться, тому що це найболючіший удар, наголосив він.

За його словами, десятиліттями Путін вибудовує державну ідеологію довкола ідеї про православ’я як основу «русского мира».

«Саме через православ’я вибудовувалась ідея «русского мира», за що виступив патріарх Кирило. Якщо вони погодяться в цій ситуації на створення автокефальної церкви, це означатиме відмову від ідеї «русского мира». На це РФ не піде. Якщо піде, значить, усі її дії, колосальні жертви, витрата ресурсів були марними. Росія не здаватиметься, а спробує максимально дестабілізувати ситуацію в Україні», – пояснив Петро Олещук.

Своєю чергою політолог Кость Бондаренко зазначив, що для РФ це дійсно удар по найболючішому, а в питанні автокефалії зіграв роль Держдеп США.

«У цій ситуації Держдеп США мав свій інтерес. Це ще один з елементів антиросійської гри. В США чудово розуміють значення православ’я для сучасної російської ідеології, ідеологічної машини, держави загалом, тому намагаються бити по найболючішому для них», – констатував він.

На його думку, вперше з 1054 року в християнському православному світі з’явився ще один серйозний розкол, який у підсумку може призвести до дуже негативних наслідків лише в Україні, але й у православному світі загалом.

«Ситуація на століття. Створити церкву можна хоч за день. Зібрати Філарета, Макарія, інших і заявити про створення церкви, але процес набагато глибший та серйозніший. Він матиме свої наслідки й відчуватиметься протягом кількох століть. Можуть повторитися події 90-х років, коли в Україні відбувалися церковні та конфесійні конфлікти», – резюмував Кость Бондаренко.

Докладніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: