Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 16-19 жовтня

Читать на русском

Через свята цей пленарний у Верховній Раді буде трохи коротшим: Погоджувальна рада відбулася сьогодні, а о 12:30 вже стартувало ранкове засідання. Розслаблятися народним депутатам немає коли, цього тижня, зокрема, планують розглянути в першому читанні проект державного бюджету-2019. За що фракції та групи готові голосувати, розбиралося «Слово і Діло».

Сьогодні, 16 жовтня, парламент розгляне зняття депутатської недоторканності з Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова. Після цього, за словами спікера Андрій Парубія, депутати перейдуть до блоку питань екології. На середу, як зазвичай, заплановані питання ратифікації. «Але також пропонується два важливих питання, й ми маємо обговорити, з якого з них ми можемо почати: або кримінальні проступки, або питання про банкрутство. І я попрошу голів комітетів висловитися, щоб ми змогли в середу розпочати, а в четвер завершити розгляд», – підкреслив Парубій.

Депутатська недоторканність в Україні та за кордономКраїни, де в депутатів немає недоторканності, можна порахувати на пальцях однієї руки. Чим відрізняється депутатський імунітет по-українськи від світового, дослідили наші аналітики.

Розгляд проекту бюджету буде в четвер, 18 жовтня. Крім того, на порядку денному буде законопроект про державні закупівлі, зміни до бюджету про виділення коштів на кібербезпеку та для захисту роботи Центральної виборчої комісії.

Тема бюджету була сьогодні ключовою на Погоджувальній раді. Фракція «Блоку Петра Порошенка» наполягає на значному збільшенні фінансування захисту малозабезпечених, а також на збільшенні фінансування медичної галузі. У «Народному фронті» підкреслили, що бюджет має забезпечити фінансування армії та національної безпеки на рівні не менш ніж 5% ВВП, підвищення зарплат військовим, фінансування впроваджених реформ і підтримку об'єднаних територіальних громад.

В «Опозиційному блоці» проект бюджету розкритикували. «Наша позиція, що бюджет має бути справедливим, що бюджет має бути соціально орієнтованим, а не лише орієнтованим на збільшення годування силових структур, як сьогодні пропонується урядом», – заявив голова фракції Юрій Бойко. У Радикальній партії повідомили, що подали свої поправки до проекту держбюджету, зокрема ті, які стосуються розміру мінімальної зарплати.

Армія, мова та булінг: за що Рада голосувала цього тижняРада на цьому тижні схвалила мовний закон, продовжила особливий статус Донбасу й не змогла позбавити Сергія Дунаєва недоторканності.

«Уряд не розробляє бюджет, заснований на податок на виведений капітал, а це означає, не збирається змінювати філософію наповнення бюджету саме з олігархічних джерел, а далі наповнює бюджет із кишень людей», – вважає голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк. Він вимагає, щоб Рада негайно розглянула законопроект про податок на виведений капітал.

Юлія Тимошенко повідомила, що «Батьківщина» внесла до Ради проект постанови про мораторій на підвищення тарифів на газ, і попросила Парубія доручити комітету негайно його розглянути. «Воля народу» пригрозила оголосити бойкот і не брати участь у пленарних засіданнях, якщо парламент не розгляне постанову про встановлення тимчасового мораторію на відключення для населення України газопостачання.

Крім того, під час Погоджувальної ради фракція «Народного фронту» вимагала покарати винних у вибухах на складах із боєприпасами в Ічні. «Генеральний штаб і Міністерство оборони мають публічно відзвітувати перед суспільством за вибухи на військових складах у Балаклії, Калинівці та Ічні, зокрема на відкритому засіданні профільного парламентського комітету. Ми вимагаємо, щоб командири, недбалість яких призвела до знищення боєприпасів, були покарані», – заявив Максим Бурбак.

Віктор Бондар від «Відродження» звернувся до уряду з вимогою звільнити Євгена Кравцова з посади голови «Укрзалізниці».

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Верховна Рада провалила голосування за притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: