Податок на виведений капітал: у чому суть та що зміниться

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Цей законопроект почав розроблятися ще два роки тому. Мінфін та експерти брали активну участь, процес був доволі прозорим, тому законопроект вийшов досить непоганим і враховує всі зауваження, які були раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи президентський законопроект про податок на виведений капітал.

«Основна зміна, яка передбачається, полягає в тому, що момент сплати податку на прибуток відбуватиметься не за результатами розрахунку звітного періоду, наприклад, кварталу чи року, а за результатами безпосередньо конкретної праці», – зазначив Несходовський.

«Тобто, коли власники підприємства вирішують вивести отриманий прибуток на свої рахунки, виплатити собі дивіденди, в цей момент виникає необхідність сплати податку на виведений капітал. На ці дивіденди нараховуватиметься податок. Люди можуть витягнути зі свого бізнесу гроші саме таким чином», – пояснив економіст.

Однак є певні недоліки, додав експерт. Зокрема, цей законопроект змінює взагалі усталену філософію – тепер ДФС припиняє перевіряти правильність розрахунку прибутку, що підлягає оподаткуванню.

«Передбачена відтепер перевірка правильності операцій. Крім того, є норми, які запобігають виведенню капіталів за кордон», – уточнив він.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна розробить новий розділ Податкового кодексу - про податок на виведений капіталСказано 29 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, на сьогодні великі українські компанії використовують різні схеми для того, щоб не сплачувати податки в Україні.

«Використовують офшори, різні операції, щоб уникнути сплати податків в Україні. Цей законопроект перекриває такі можливості, зменшує їх до мінімуму. Тому податок не лише стимулює для зростання української економіки, а й таким, що бореться з офшорними схемами», – підкреслив експерт.

Він наголосив, що неправильним є використання аргументу про те, що пільги (а цю норму можна розглядати як пільги) мають бути вибірковими.

«Саме вибірковість роздачі пільг приводила до того, що була корупція в парламенті, коли депутати перед голосуванням за зміни до податкового законодавства вибірково роздавали пільги компаніям. Не тим, які б надавали більшу додану вартість, більшу зайнятість населення, а тим, у яких вони є власниками», – резюмував Ілля Несходовський.

За даними «Слова і Діла», ще в 2016 році народний депутат України Ніна Южаніна запевнила, що працюватиме над новим розділом Податкового кодексу – про податок на виведений капітал, однак провалила обіцянку.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: