Депутатська недоторканність в Україні та за кордоном

Читать на русском

Обіцяне скасування депутатської недоторканності знову відкладається на невизначений термін. Принаймні розгляд президентського законопроекту №7203 про внесення змін до Конституції щодо обмеження недоторканності з 2020 року відбудеться не раніше ніж у грудні. Водночас постанова для альтернативного депутатського законопроекту не набрала необхідної кількості голосів. Слід зазначити, що обидві законодавчі ініціативи мають на меті не скасувати, а обмежити депутатський імунітет. До речі, в багатьох країнах світу парламентарі також захищені від юридичної відповідальності. «Слово і Діло» дослідило, як відрізняється депутатська недоторканність в інших країнах та в Україні.

Депутатська недоторканість існує майже в усіх правових державах для того, щоб захистити законотворців від політичного тиску. Але існує два види захисту.

По-перше, індемнітет – коли депутат не несе юридичної відповідальності за внесення законодавчих пропозицій та поправок до них, а також за виступи та голосування в парламенті.

Індемнітет має на меті забезпечення незалежності позиції депутата з будь-яких питань, що розглядаються в парламенті, де він покликаний обстоювати інтереси всього народу, керуючись при цьому лише власним сумлінням.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності УкраїниЗ першого депутата зняли недоторканність ще в 1990 році за побиття полковника КДБ. Відтоді Рада дозволила притягнути до кримінальної відповідальності 19 нардепів. Реальне покарання отримав лише один із них.

Зовсім інша річ – депутатський імунітет – він дає юридичну недоторканність депутату, коли той не може бути притягнений до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований без згоди на те парламенту.

В ідеалі імунітет має забезпечити незалежність депутата, його захист від необґрунтованих переслідувань, передусім з боку правоохоронних органів, системи виконавчої влади – з якою депутат, особливо опозиційний, нерідко конфліктує, – унеможливити тиск на нього через порушення кримінальної справи, затримання чи арешт.

Практично в усіх державах депутат позбавляється імунітету в разі його затримання на місці здійснення злочину. Арешт депутата здійснюється без санкції парламенту (крім Австрії, Болгарії, Угорщини).

В Австралії, Канаді, Новій Зеландії, Великий Британії, Іспанії, Ірландії, Мальті та Колумбії імунітет поширюється лише на цивільні правопорушення.

У США юридичний захист не поширюється на тяжкі кримінальні злочини, держзраду та порушення громадського порядку.

У Сербії, Словенії, Чорногорії імунітет не поширюється на випадки скоєння злочину, покарання за який може становити 5 і більше років позбавлення волі.

В Україні депутата теоретично можуть змусити заплатити штраф за перевищення швидкості чи якесь інше адміністративне чи навіть цивільне правопорушення. Але в усіх інших випадках депутат притягується до відповідальності лише за згодою Верховної Ради. Арешт також відбувається лише за згодою Ради за поданням генпрокурора.

У США, Ірландії та Норвегії депутата не можна заарештувати по дорозі до парламенту або в приміщенні парламенту. В Іспанії, Румунії та Нідерландах кримінальні справи, порушені проти депутатів, розглядає Верховний суд.

Зовсім немає депутатського імунітету в Малайзії, Намібії та Нідерландах.

Детальніше – на інфографіках.

Нагадаємо, Верховна Рада не змогла зняти недоторканність із Дунаєва. Як голосували нардепи, дивіться на інфографіці.

Також ми писали, скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: