Дуда всупереч ЄС призначив 27 нових членів Верховного суду

Читать на русском
Президент Польщі Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду в рамках проведеної реформи, проти якої виступив Євросоюз.

Президент Польщі Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду в рамках проведеної реформи, проти якої виступив Євросоюз.

Як пише «Слово і Діло» з посиланням на Washington Post, частина з цих людей будуть працювати в колегії в цивільних справах, інші - в колегії у кримінальних справах, а також у новій групі зі здійснення особливого судового контролю.

Голова Верховного суду Польщі йде у відставку за новим закономУ Польщі глава Верховного суду Малгожата Герсдорф йде у відставку у зв'язку з набуттям чинності оновленого закону про Верховний суд.

За словами радника голови держави Павла Мухи, реалізуючи задумане, влада країни діє в «суспільних інтересах», так як це «дуже важливо для країни». Також у Варшаві неодноразово відзначали, що перетворення націлені на боротьбу з корупцією в тому числі.

3 липня в Польщі набув чинності новий закон про Верховний суд, який змінює процедуру призначення суддів і вимоги до них. Зокрема, пенсійний вік для служителів Феміди був знижений з 70 років до 65 років. Крім того, президент може за своїм бажанням переназначати суддів.

В Євросоюзі вважають, що ця реформа суперечить принципу незалежності судової системи і незмінюваності суддів. Так, минулого року Єврокомісія (ЄК) почала процедуру, яка може призвести до позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС. У серпні Брюссель дав Варшаві місяць на коригування реформи, але республіка відмовилася піти на поступки. В результаті Європейська комісія вирішила передати в суд Євросоюзу скаргу на владу Польщі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: