Голова Верховного суду Польщі йде у відставку за новим законом

Читать на русском
У Польщі глава Верховного суду Малгожата Герсдорф йде у відставку у зв'язку з набуттям чинності оновленого закону про Верховний суд.

У Польщі глава Верховного суду Малгожата Герсдорф йде у відставку у зв'язку з набуттям чинності оновленого закону про Верховний суд.

Як пише «Слово і Діло», про це у вівторок, 3 липня повідомляє TVN24.

Дуда підписав скандальні «реформаторські» закониПрезидент Польщі Анджей Дуда підписав два закони про реформу судової системи попри загрозу санкцій з боку Брюсселя.

Сьогодні Малгожата Герсдорф зустрічалася з президентом Польщі Анджеєм Дудою, після чого заступник глави канцелярії президента Польщі Павло Муха оголосив про її відставку.

Згідно з новим законодавством, яке викликало різку критику в ЄС, судді, в тому числі голова, повинні будуть піти у відставку після досягнення пенсійного віку 65 років.

Набуття чинності нових положень може призвести до відставки близько 30 діючих суддів Верховного суду. У штаті судів залишаться тільки ті, хто надасть медичну довідку про стан здоров'я і отримає згоду глави держави.

Муха заявив на прес-конференції, що «судді Верховного суду, які не зробили заяви про бажання продовжити роботу, завтра втратять свій статус судді».

«Глава Верховного суду Малгожата Герсдорф - серед таких людей, тому вона йде на пенсію», - сказав він.

Нагадаємо, напередодні ЄС почав вводити санкції проти Польщі через реформи судочинства. В Євросоюзі вважають, що нові закони дозволять президенту мати вплив на суддів.

Як повідомлялося, Європарламент підтримав жорсткі санкції проти Польщі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: