Дуда підписав скандальний закон, попри протести

Читать на русском
Президент Польщі Анджей Дуда підписав суперечливий закон про правосуддя, незважаючи на багатотисячні протести в країні.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав суперечливий закон про правосуддя, незважаючи на багатотисячні протести в країні.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це пише Reuters.

Євросоюз поставив Польщі ультиматум щодо судової реформиЄвросоюз дав Польщі ще шість тижнів для внесення змін до суперечливої судової реформи, проведеної в країні.

Новий закон дозволяє правлячій партії в полегшеному режимі призначити нового голову Верховного суду. Європейський Союз, правозахисні організації та опозиція заявляють, що нове законодавство та інші зміни підривають демократію, й звинувачують уряд Польщі у звуженні незалежності судової системи.

У Варшаві під президентським палацом зібрався велелюдний мітинг. Люди вигукували «Ганьба». Багато хто тримав свічки й ручки, натякаючи на готовність Дуди підписати закон. Вони кричали: «Зламай ручку» й «Ти потрапиш до в'язниці».

Сутички виникли після того, як демонстранти написали слогани на тротуарі перед президентським палацом. Поліція застосувала сльозогінний газ. Правоохоронці стверджують, що хтось із натовпу перший розпорошив газ у бік поліції, тому з огляду на загрозу їм довелося відповідати.

Аналогічні протести пройшли в більш ніж двадцяти містах Польщі.

Правляча націоналістична партія «Право і справедливість» (PiS) заявляє, що радикальні зміни в судочинстві необхідні, щоб підвищити ефективність судів і викорінити залишки комуністичного минулого.

«Без судової реформи ми не можемо перебудувати польську державу так, щоб вона служила громадянам», – заявив лідер партії Ярослав Качинський.

Згідно з новим законом, цього місяця 22 судді Верховного суду були відправлені на пенсію раніше. Голова Верховного суду Малгожата Герсдорф відмовилася йти у відставку й виконувати суперечливий закон.

Нагадаємо, ЄС запровадив санкції проти Польщі через реформи судочинства. В Євросоюзі вважають, що нові закони дозволять президенту мати вплив на суддів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: