ЄС погрожує санкціями Польщі

Читать на русском
Єврокомісія може запровадити санкції проти Польщі через ухвалення її парламентом законопроектів, які знищують незалежність судів у країні.

Єврокомісія може запровадити санкції проти Польщі через ухвалення законопроектів, які, на її думку, знищують незалежність судів у країні.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

Єврокомісія висловила серйозну стурбованість з приводу ризиків для незалежності судової влади в Польщі та закликала польський уряд відтермінувати нещодавно ухвалені закони про судову владу. Оскільки їх увалення порушує законодавство ЄС, Європейський Союз може накласти на Польщу санкції.

«Комісія серйозно стурбована чотирма законопроектами, запропонованими останнім часом у Польщі», – сказав заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

У Польщі затримано 31 учасника акції проти судової реформиУ Польщі в суботу, 15 липня, кілька сотень людей вийшли до президентського палацу у Варшаві на акцію протесту проти судової реформи.

Це закон про Національну раду із питань судоустрою, закон про Національну школу суддів, закон про організацію звичайних судів та закон про Верховний суд. Три з чотирьох цих актів вже ухвалені Сеймом, один із них набув чинності, два – чекають підпису президента, а ще один – перебуває в стадії обговорення в парламенті.

«У разі застосування їх у нинішньому вигляді ці закони завдадуть вельми негативного впливу на незалежність судової влади та посилять системні загрози верховенству права в Польщі», – наголосив Тіммерманс.

Єврокомісія на цьому засіданні провела перший аналіз цих законопроектів та розглянула наявні в її розпорядженні правові та політичні важелі впливу, в тому числі запровадження санкцій за порушення законодавства ЄС.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда відмовився підписувати затверджений польським парламентом закон про судову реформу.

Водночас три екс-президенти Польщі вважають, що реформа судової системи від правлячої партії «Право і Справедливість» Ярослава Качинського є шляхом до диктатури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: