Єврокомісія погрожує Польщі позбавити її права голосу в ЄС

Читать на русском
Єврокомісія заявила, що позбавить Польщу права голосу в Євросоюзі, якщо та продовжуватиме підривати незалежність судів.

Єврокомісія заявила, що позбавить Польщу права голосу в Євросоюзі, якщо та продовжуватиме «підривати незалежність судів».

Про це повідомляє Reuters у Twitter, передає «Слово і Діло».

Нагадаємо, 22 липня Сенат Польщі підтримав закон про Верховний суд, попри критику ЄС та протести. Цей законопроект передбачає звільнення всіх нинішніх суддів Веховного суду та призначення міністром юстиції виконувачів обов'язків на їхнє місце.

ЄС погрожує санкціями ПольщіЄврокомісія може запровадити санкції проти Польщі через ухвалення її парламентом законопроектів, які знищують незалежність судів у країні.

Згодом Національна судова рада має затвердити новий склад Верховного суду, що буде запропонований Мін'юстом. Також очільник міністерства отримає право призначати голів апеляційних та окружних судів самостійно, не радячись із представниками органів правосуддя.

24 липня президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два закони – про Верховний суд та Державну раду судочинства. Проте підписав один із трьох законів – про суди загальної юрисдикції.

Польська прем’єрка Беата Шидло у зверненні до поляків заявила, що уряд має намір продовжити реформування судової системи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: