У НАБУ назвали організатора схеми розкрадання коштів АМПУ

Читать на русском

У Національному бюро вважають, що організатором схеми з розкрадання коштів Адміністрації морпортів був Олександр Лазанюк.
Олександр Лазанюк

Детективи Національного антикорупційного бюро вважають, що організатором схеми з розкрадання 247 мільйонів гривень Адміністрації морських портів України є особа, яка не має жодного стосунку до АМПУ.

Про це йдеться на сайті НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Як зазначають у Бюро, зазначену особу морське співтовариство красномовно називало «куратором». За версією слідства, він займався зустрічами з представниками підприємств-потенційних учасників закупівель АМПУ і пропонував «співпрацю»: хочеш отримати замовлення – маєш сплатити «лояльність» тендерного комітету.

«Перемога у закупівлі могла коштувати 10-30% від суми контракту, частку в бізнесі чи за неї доводилось дати хабара. Для тих, хто не погоджувався, створювали всілякі перешкоди для участі в тендерах. Приміром, у поданих документах виявлялися надумані порушення; з незрозумілих причин торги відмінялися», – зазначають у відомстві.

У НАБУ додали, що місцеперебування «куратора» корупційної схеми невідомо. Наразі він має статус підозрюваного, про що його поінформували в порядку, передбаченому ст.278, ст.135 Кримінально-процесуального кодексу України – для випадків, коли місце знаходження особи не встановлено і вона перебуває в розшуку.

Розкрадання на тендерах АМПУ: 7 підозрюваним вручили обвинуваченняСАП вручили обвинувальний акт 7 підозрюваним у заволодінні 247 млн гривень АдміністраціЇ морських портів України.

Також, у Національному бюро повідомили, що «куратор» проводив співбесіди з кандидатами на посади в апараті управління АМПУ. Саме ця особа забезпечила працевлаштування на ключові посади в АМПУ осіб, з якими працював раніше. Також, за інформацією слідства, він вів докладку тіньову бухгалтерію, в якій відображав щодня і щомісяця суми грошових коштів, сплачених суб'єктом господарювання за договорами з АМПУ, відсотки і суми «відкатів» і їх розподіл між учасниками корупційної схеми. У НАБУ додали, що одним з найважливіших матеріальних доказів є ноутбук і мобільні телефони «куратора».

За інформацією журналіста «Слова і Діла», йдеться про директора і бенефіціара ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг» Олександра Лазанюка. Саме йому заочно повідомили про підозру і оголосили в розшук. Щодо нього матеріали розслідування були виділені в окреме кримінальне провадження. Рішенням Солом'янського районного суду міста Києва детективам НАБУ надано дозвіл на затримання Лазанюка. Також НАБУ звернулося до Інтерполу з метою оголошення Лазанюка в міжнародний розшук.

Також суд за клопотанням детективів наклав арешт на Mercedes-Benz GLS 350d 4matic 2016 року випуску та два рахунки в банках «Восток» і «Південний», що належать компанії «Сіроко Інвест Консалтинг». Щоправда пізніше Апеляційний суд скасував арешт.

Водночас, суд відмовився взяти під варту Лазанюка, оскільки в клопотанні відсутні докази того, що підозрюваний перебуває у міжнародному розшуку. В Інтерполі ж хочуть отримати рішення суду про взяття під варту Лазанюка для зміни його статусу з «встановлення місцезнаходження» на «арешт із метою екстрадиції».

Нагадаємо, що аналогічна історія сталася й із заочним взяттям під варту фігуранта справи колишнього народного депутата Миколи Мартиненка Євгена Буги. Спочатку суд відмовив у заочному арешті через відсутність доказів його перебування в міжнародному розшуку. Однак пізніше Апеляційний суд таки дозволив взяти Бугу під варту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: