Розкрадання на тендерах АМПУ: 7 підозрюваним вручили обвинувачення

Читать на русском
САП вручили обвинувальний акт 7 підозрюваним у заволодінні 247 млн гривень АдміністраціЇ морських портів України.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили обвинувальний акт семи підозрюваним у заволодінні 247 млн гривень ДП «Адміністрація морських портів України».

Про це повідомляє прес-служба НАБУ, пише «Слово і Діло».

Антимонопольний комітет підтвердив факти відмивання коштів у портахЗібравши достатньо інформації, НАБУ передало матеріали до АМКУ і вони стали підставою для відкриття справ за ознаками привласнення коштів.

Зокрема, йдеться про: екс-голова АМПУ Андрій Амелін, колишній перший заступник АМПУ Юрій Наконечний, екс-начальниця відділу закупівель АМПУ Олена Степанова, заступник начальника Одеського філіалу АМПУ Артем Ракович, директор ТОВ «Техморгідрострой» Олексій Буштрук і бенефіціар цього підприємства Олександр Кучер, а також бенефіціар Kleona Trade LLP Андрій Мишко. Дії цих осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу («Заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах»).

Також бенефіціар ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв», бенефіціар Kleona Trade LLP та представник Krayteks Group Holding Limited Світлана Поклад обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч.3, ч.4 ст.358 КК України («підроблення та використання офіційних документів за попередньою змовою групою осіб»). Поклад, як вказує НАБУ, пішла на співпрацю зі слідством та надала викривальні покази. Вона уклала угоду з прокурором САП про визнання винуватості і суд визнав її винною, призначивши їй покарання у вигляді позбавлення волі до 2 років, проте її звільнили з випробувальним терміном в 1 рік.

Окрім того, на співпрацю зі слідством пішов екс-заступник голови АМПУ Ігор Шуба. Він також надав викривальні покази і відшкодував завдані збитки в 734,1 тисячу гривень. Кримінальне провадження щодо нього закрили.

Слідство встановило, що підозрювані посадові особи ДП «АМПУ» у змові з приватними особами впродовж 2015–2016 років реалізували схему із заволодіння кошами ДП під час державних закупівель послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють із грудня 2015 року, у квітні 2018 року розслідування завершили.

У січні цього року Національне антикорупційне бюро під час обшуків в Одесі затримало колишнього директора Адміністрації морських портів України Андрія Амеліна.

В липні 2016 році Андрію Амеліну повідомили про підозру у привласненні 3,5 млн гривень державних коштів.

В серпні 2016 Шевченківський районний суд Києва не заарештував підозрюваного і відпустив його під заставу в розмірі 1,4 млн грн.

Усього у справі затримано 7 підозрюваних у заволодінні 247 млн гривень, серед яких колишні та чинні посадовці Адміністрації морських портів.

29 січня НАБУ проводило обшуки на території Одеської, Миколаївської областей та міста Києва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: